Opet blamaža: “Prepametni” Milanović tvrdio da Petković nije ratni zločinac, a sam Petković priznao da jeste?!?

0

Krajem aprila ove godine predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Milivoj Petković nije ratni zločinac, iako je osuđen na 20 godina zatvora u Haškom tribunalu. Nekoliko mjeseci poslije Petković je poručio da se kaje za sve što je uradio što je dovelo do zločina nad pripadnicima bošnjačkog naroda u BiH.Milanović je 26. aprila u Uredu predsjednika ugostio zapovjednike HVO-a, među kojima je bio i osuđeni ratni zločinac Tihomir Blaškić, a na novinarsko pitanja dan kasnije – zašto je ugostio ratnog zločinca, odgovorio je:

Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je recimo odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom na to da takvih kod nas nema, primio sam njega. A primit ću i Milivoja Petkovića kada izađe iz zatvora. To će, nadam se, biti uskoro, zato što on nije ratni zločinac. To da je odgovarao za određene prijestupe – je. Ovo što je Blaškiću dosuđeno je politička presuda, kao i Petkoviću”, kazao je hrvatski predsjednik.

No u međuvremenu Milivoj Petković je u belgijskom zatvoru odlučio napisati pismo predsjedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove sudiji Carmelu Agiusu.

Prihvatio sam i kaznu koju služim. Za počinjene zločine nema opravdanja ni izlike. Zbog toga osjećam iskreno kajanje i izražavam, i ovom prilikom, duboku sućut svim žrtvama, pripadnicima bošnjačkog naroda, njihovoj rodbini i prijateljima. Imam ljudsku potrebu da to kažem, iako sam svjestan da su moje žaljenje i izrazi sućuti slaba utjeha svima koji su izgubili svoje najmilije. Priznanje počinjenih zločina, iskreno kajanje i izražavanje sućuti obiteljima stradalih jedini je način iskrene pomirbe, očuvanja mira i suživota među narodima u BiH i cijele bivše Jugoslavije”, napisao je između ostalog Petković.

Pitanje koje se sada pojavljuje u hrvatskoj javnosti glasi da li će Milanović primiti Petkovića na Pantovčaku nakon ovog poteza, i u kojem svojstvu, te kako će se predsjednik Hrvatske nositi sa svojim stavom da Petković nije ratni zločinac, kada je upravo sam Petković poručio cijelom svijetu da se kaje za sve što je učinio na tlu Bosne i Hercegovine te da u potpunosti prihvata kaznu za počinjene ratne zločine.

Sigurno je da će biti interesantno ako dođe do njihovog zvaničnog susreta u Zagrebu, odnosno bit će zanimljivo čuti kako će Milanović objasniti hrvatskoj naciji, ali i cijelom svijetu, da se sastaje s presuđenim ratnim zločincem koji je izrazio žaljenje za svoje postupke koji su doveli do ubistava, mučenja i drugih ratnih zločina.

Podsjetimo, bivši funkcioneri tzv. Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak te Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here