23.06.2024.
HomeNovostiOn još nije suđen, iako mu je danas mentor presuđen: Kako je...

On još nije suđen, iako mu je danas mentor presuđen: Kako je Nenad Stevandić sarađivao sa Jovicom Stanišićem tokom rata u BiH?

Aktualni državni zastupnik Nenad Stevandić hvalio se Radovanu Karadžiću kako je Radoslava Brđanina vodio na “ribanje kod Jovice”. Danas su svi akteri, osim Stevandića, osuđeni za ratne zločine.

“Moje poštovanje, Nenad je”, uljudno će se predstaviti mladi banjalučki doktor sa crvenom beretkom na glavi Nenad Stevandić nakon što mu se s druge strane telefonske veze javio Radovan Karadžić, piše Istraga.

Svog predsjednika Karadžića će izvijestiti da je tek došao u Banja Luku jer je bio “tamo u centru”.

“Kako idu stvari”, upitao je Karadžić.

“Idu odlično”, odgovorit će Nenad Stevandić, nakon čega je istaknuti da “na političkom planu ima određenih problema” na relaciji Vojo Kuprešanin i Radoslav Brđanin.

“Što se tiče Brđe, nema problema. Ja i Miroslav Brđanina držimo, mi smo njega prošli puta vodili gore kod Jovice na ribanje pa ga je on malo ustrašio”, kazao je Stevandić.

“Jovica” iz razgovora je šef Službe državne bezbjednosti Srbije – Jovica Stanišić. Brđo je Radoslav Brđanin ratni šef Kriznog štaba Autonomne Regije Krajina. Nenad Stevandić bio je šef jedinice SOS, odnosno Srpskih odbrambenih snaga, i očito je bio čovjek od povjerenja Jovice Stanišića.

image

Stevandić sarađivao sa osuđenim Jovicom Stanišićem

U aprilu 2007. godine Žalbeno vijeće Haškog Tribunala pravosnažno osudilo Radoslava Brđanina na 30 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosanskoj Krajini. U martu 2019. godine Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove osudilo je Radovana Karadžića na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i zločina u drugim općinama u BiH. Posljednjeg dana juna 2021. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudio je prvostepenom presudom bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića na 12 godina zatvora zbog učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu. Nenad Stevandić  i danas je na slobodi i obavlja funkciju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika Ujedinjene Srpske.

Ime predsjednika Ujedinjene Srpske se pominje i u predmetu protiv Radovana Karadžića gdje je označen kao vođa “Crvenih beretki” i SOS jedinica. Državni zastupnik Nenad Stevandić je pomenut i tokom suđenja Momčilu Krajišniku, gdje ga je svjedok Ewan Brown pomenuo kao vođu paravojnih snaga. Osim toga, Stevandić je pomenut i u samoj presudi protiv Krajišnika.

image

Nenad Stevandić sarađivao sa osuđenim Jovicom Stanišićem 2/
 Vodio sam Brđanina kod Jovice na ribanje

“Paravojna grupa Srpske odbrambene snage (u daljem tekstu: SOS) pod komandom Nenada Stevandića, člana Kriznog štaba ARK-a, djelovala je u Banjoj Luci u proljeće i ljeto 1992. U njenom sastavu su bili osuđivani kriminalci, a bila je povezana s rukovodiocima SJB-a i CSB-a. Pripadnici SOS-a čak su služili kao pratnja visokim funkcionerima SDS-a, na primjer Radoslavu Brđaninu. U vrijeme referenduma o nezavisnosti republike, održanog 29. februara i 1. marta 1992., pripadnici SOS-a blokirali su zgradu opštine u Banjoj Luci”, piše u presudi protiv Momčila Krajišnika.

Među dokazima u kojima se pojavljuje ime Nenada Stevandića je i presretnuti razgovor kojeg je 17. avgusta 1991. je vodio sa Radovanom Karadžića.

“Pošto smo Brđanina ubacili u šemu, on sad ne da Voji (Kuprešaninu – predsjedniku Skupštine ARK-a i članu Kriznog štaba ARK-a) i Anđelku (Grahovcu – predsjedniku vlade ARK-a) da prave gluposti. Međutim, oni su se onda svi okrenuli protiv Brđanina, i Zoran i Anđelko i Vojo jer, ne radi ljubomore, nego zato što su se htjeli umiješati u ovaj dio posla iz nekih ne znam ni ja”, kazao je Stevandić Radovanu Karadžiću.

Kako bi se sve smirilo, Stevandić je Brđanina odveo “kod Jovice na ribanje”. I kasnije sve išlo svojim tokom. Na kraju su svi završili u zatvoru osim Nenada Stevandića, piše Istraga.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti