27.05.2024.
HomeNovostiOkretanje oboljelih na stomak spašava živote

Okretanje oboljelih na stomak spašava živote

Američki ljekari otkrili su da ukoliko se oboljeli od virusa korona okrenu na stomak to može da im spasi život, piše CNN, dodajući da se na taj način povećava količina kiseonika u plućima pacijenata.

“Tako spasavamo živote, 100 odsto. To je tako jednostavno uraditi, a vidjeli smo izuzetno poboljšanje kod pacijenata”, kaže doktorka Mangala Narišman, direktorka odjeljenja za teško oboljele u mreži za zdravstvenu njegu “Northwell Health”, u čijem vlasništvu se nalaze 23 bolnice u Njujorku.

Kako objašnjava CNN, pacijenti koji su zaraženi virusom korona često umiru od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), koji nastaje usljed oštećenja parenhima pluća.

Od istog sindroma umiru ljudi koji imaju grip, upalu pluća i druge bolesti.

Prije sedam godina francuski doktori su objavili članak, koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru ako se okrenu na stomak.

Od tada, ljekari u SAD okreću na stomak pacijente, okačene na respiratore.

CNN navodi da su američki ljekari tako okrenuli na stomak jednog pacijenta na Long Ajlendu i da je potom stopa zasićenosti kiseonikom porasla sa 85 na 98 odsto.

Pacijenti obično ostaju da tako leže oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima kako bi ljekari imali bolji pristup prednjoj strani tijela i lakše mogli da im daju potrebne lijekove.

 

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti