18.07.2024.
HomeNovostiOdobrena vakcina protiv majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje...

Odobrena vakcina protiv majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon vakcinisanja

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je da je odobrila vakcinu protiv velikih boginja i za primjenu u prevenciji majmunskih boginja, bolesti koja se širi i za koju bi Svjetska zdravstvena organizacija mogla izdati maksimalno upozorenje.

“Odbor za lijekove za humanu upotrebu EMA-e preporučio je da se antivirusnu vakcinu Imvanex uključi u zaštitu odraslih protiv majmunskih boginja”, saopćio je evropski regulator za lijekove. Smatra se da vakcinacija protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon vakcinisanja.

Odbor za humane lijekove (CHMP) pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) u junu je započelo ocjenu podataka za proširenje indikacije vakcine Imvanex za njegovu primjenu u zaštiti od majmunskih boginja.

Situacija s majmunskim boginjama se pogoršala

Vakcina Imvanex, koje proizvodi danska kompanija Bavarian Nordic, odobreno je u EU od 2013. za prevenciju velikih boginja. Situacija s majmunskim boginjama pogoršala se zadnjih sedam dana te je u 71 zemlji sada više od 15.300 zaraženih, prema zadnjim podacima sanitarnih vlasti u Sjedinjenim Državama.

Na prvom sastanku 23. juna, većina stručnjaka preporučila je čelniku WHO-a da proglasi alarmantno stanje na međunarodnom nivou.

Bolest može biti jako bolna

Prvi put dijagnosticirana u čovjeka 1970., bolest majmunskih boginja manje je opasna i zarazna od velikih boginja koje su iskorijenjene 1980.

Majmunske boginje karakteriziraju rane na koži koje se mogu pojaviti na genitalijama ili na ustima. Bolest prate groznica, bolno grlo te bolovi u limfnim čvorovima te osip koji sliči na osip koji se javlja kod vodenih kozica. Bolest obično prođe sama od sebe, ali može biti jako bolna, javlja Hina.

Vakcina Imvanex trenutačno je odobrena u Evropskoj uniji za prevenciju zaraze velikim boginjama u odraslih osoba. Sadrži živi modificirani oblik virusa zvan vakcinija Ankara, koji je povezan s virusom velikih boginja.

Zalihe vakcine Imvanex u EU trenutačno su vrlo ograničene. Vakcina Imvanex odobrena je na tržištu SAD-a pod nazivom Jynneos, gdje je odobreno za prevenciju majmunskih i velikih boginja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti