24.05.2024.
HomeNovostiOdmotava se Hodžićevo koruptivno klupko: Nezakonit je i izbor firme Sono Medical...

Odmotava se Hodžićevo koruptivno klupko: Nezakonit je i izbor firme Sono Medical za pregled i održavanje respiratora

Izbor firme Sono Medical koja bi u narednom periodu trebala da ispita kakve je to uređaje uvezla u BiH firma FH Srebrena malina, je nezakonit, rekao je za Oslobođenje Đenan Salčin, prvi čovjek Agencije za javne nabavke BiH. Prema njegovim riječima, Federalni štab civilne zaštite nije mogao tek tako odabrati neku firmu, pa ni Sono Medical, jer se i u ovom slučaju mora provesti javna nabavka.

– Tražit ćemo da se ovo obustavi. Mora se provesti javna nabavka jer u BiH postoji još firmi koje rade ovaj posao, kaže Salčin dodajući da je ovo dokaz da u civilnoj zaštiti niko nije znao šta kupuju.

Kao što je Oslobođenje već pisalo, iz Federalnog štaba civilne zaštite su saopćili kako je firma Sono Medical odabrana zbog dugogodišnjeg iskustva u radu sa kineskim uređajima. Direktor ove kompanije Igor Kurjak kazao je, između ostalog, da sa respiratorima koji su uvezeni u našu zemlju 25. aprila nikad nije radio.

Jedan od uslova koje je postavio FŠCZ jeste da tehničko stanje uređaja izvrši ovlaštena laboratorija Verlab i da, tek nakon što i oni daju svoje mišljenje, uređaji će se moći koristiti.
Budući da je Salčin najavio da će danas zatražiti da se obustavi ovaj proces, vjerovatno ćemo još neko vrijeme sačekati da se paketi otvore i građani saznaju šta je, zapravo, kupio Fikret Hodžić, vlasnik Srebrena malina, koja se primarno bavi uzgojem i preradom voća i povrća. On je za nabavku 100 respiratora potpisao ugovor sa Fahrudinom Solakom, načelnikom FŠCZ-e vrijedan 10,5 miliona maraka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti