Odlazak političkog metuzalema: Niko više ne “ljubi” Ljubića!

0
Konferencija za novinare HDZ 1990 i Koalizacija Hrvatsko zajedništvo predstavili kandidate- Ljubic Božo i Raguž Martin

Prvi put u posljednjih 30 godina, jedan od osnivača HDZ-a BiH Božo Ljubić ostao je bez ijedne funkcije u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti. Ljubiću je istekao mandat zastupnika u Saboru Hrvatske koji je osvojio na parlamentarnim izborima 2016. godine kao kandidat HDZ-a u 11. izbornoj jedinici. Na novim izborima, održanim protekle nedjelje, Ljubića nije bilo na listi potencijalnih kandidata, čime je otvoren put za njegov definitivni odlazak i u političku, a i u stvarnu penziju.

Tokom tridesetogodišnje političke karijere, Ljubić je obavljao niz značajnih funkcija na različitim nivoima vlasti BiH. U periodu 1994. – 2006. bio je ministar zdravstva Republike BiH, a od 1996. do 2000. ministar zdravastva Federacije BiH. Bio je i ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara te višestruki zastupnik u Domu naroda i Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Vrhunac njegove političke karijere bio je prije 10 godina, kada je napustio HDZ i osnovao “izvornu” partiju HDZ 1990. Imao je plan da se napokon domogne pozicije “prvog u Hrvata”. Zbog toga je krenuo u akciju rušenja aprilskog paketa ustavnih promjena, u čemu je, nažalost, uspio. No, na njegovu žalost, nije se uspio domoći toliko željene pozicije “prvog u Hrvata”.

U posljednje četiri godine Ljubić je, kao što je poznato, bio zastupnik u Saboru susjedne Hrvatske, što je, ujedno, i njegova posljednja značajnija funkcija u formalnim strukturama vlasti. Ljubić će i nakon odlaska u penziju još neko vrijeme ostati predsjednik Glavnog odbora Nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor, što je politički surogat parlamenta nepostojeće “Herceg-Bosne”.

Prema prilično pouzdanim informacijama, Ljubić će uskoro ostati i bez te “počasne” funkcije, koju će, prema planu Dragana Čovića, preuzeti aktuelni predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.