21.06.2024.
HomeNovostiOdgovor Rusima i Srbima: NATO sprema najveću vojnu vježbu nakon Drugog svjetskog...

Odgovor Rusima i Srbima: NATO sprema najveću vojnu vježbu nakon Drugog svjetskog rata!

SAD će prebaciti svoje ljudstvo i opremu za potrebe vojna vežbe, koja će biti održana od 7.maja do 21.juna, iz Njemačke, preko Austrije, u Mađarsku i Sloveniju, saopćilo je Ministarstvo odbrane Austrije.

Navodi se da će preko teritorije neutralne Austrije biti prebačeno oko 800 vozila i oko 2.000 vojnika u konvojima, preko dvije unaprijed dogovorene rute.

Vojna vježba “Branilac Evrope 2021” sa više od 28.000 vojnika iz 26 država predstavlja najveću vojnu vežu u Evropi od Drugog svjetskog rata.

“Branilac Evrope 2021” demonstrira našu sposobnost da djelujemo kao strateški sigurnosni partneri na Zapadnom Balkanu i Crnom moru, i ujedno održavanje djelotvornosti u sjevernoj Evropi, na Kavkazu, Ukrajini i Africi, objašnjava se na sajtu američkih snaga u Evropi (USAREUR).

– Zajedno bi bili u mogućnosti da reagujemo na svaku krizu koja bi se pojavila – navodi se u saopćenju američkih snaga.

Podsjećamo, sastavni dio mirovnog sporazuma dogovorenog u Daytonu, jest vojni aneks kojim je međunarodna zajednica preuzela obavezu očuvanja mira u BiH, što između znači sprječavanje ozbiljnijih unutrašnjih sukoba ali i odbranu BiH od vanjske agresije.

Odmah nakon završetka rata međunarodna zajednica je u BiH poslala masivne vojne snage koje su se u međuvremenu potpuno smanjivale i trenutno broje oko 3.000 vojnika uz odgovarajuću vojnu opremu. Strategija EUFOR-a temelji se na ideji da se postojećim snagama već stacioniranim u BiH, u slučaju bilo kojeg ozbiljnog sigurnosnog izazova, u što kraćem vremenu pridruže vojne snage iz evropskih vojnih baza NATO pakta.

EUFOR svake godine uvježbava dopremanje što većeg broja vojnih snaga iz Evrope u BiH u što kraćem vremenu kako bi odgovorio na bilo koji sigurnosni izazov. Zato se i vojna vježba naziva “Brzi odgovor”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti