12.06.2024.
HomeNovostiOdbor za spoljne poslove američkog Kongresa podržao zabranu TikToka u SAD

Odbor za spoljne poslove američkog Kongresa podržao zabranu TikToka u SAD

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa je u srijedu, 1. marta podržao mjeru kojom se predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) daje moć da zabrani TikTok, aplikaciju u kineskom vlasništvu, što je novi udarac za popularni sajt za dijeljenje kratkih video sadržaja.

Zakonodavci su glasali 24 prema 16, da odobre mjeru koja administraciji daje nova ovlašćenja da zabrani aplikaciju u vlasništvu “ByteDance”-a, a koju koristi više od 100 miliona Amerikanaca, kao i druge aplikacije za koje smatraju da predstavljaju bezbjednosni rizik.

Demokrate iz Odbora su bile protiv predloga, koji je predložio predsjedavajući odbora, Republikanac Majkl Mekol (Michael McCaul).

TikTok je u posljednje vrijeme na udaru, zbog strahova da bi podaci korisnika mogli završiti u rukama kineske vlade, podrivajući tako zapadne bezbjednosne interese.

Bijela kuća je ove sedmice dala svim organima savezne vlasti 30 dana da obezbijede da TikTok nije ni na jednom sistemu ili uređaju. Više od 30 saveznih država, Kanada i institucije Evropske unije su takođe zabranile upotrebu TikToka na službenim uređajima.

Sudbina najnovije mjere – koja Bajdenu daje nova ovlašćenja, uključujući i zabranu aplikacije – je još uvijek nesigurna, i biće suočena sa značajnim preprekama prije nego što postane zakon.

Zakon bi trebalo da prođe i u Predstavničkom domu i u Senatu, koji je pod kontrolom Demokrata, prije nego dođe do Bajdena.

“Američka zabrana TikToka je zabrana izvoza američke kulture i vrijednosti ka milijardi ljudi koji koriste našu uslugu širom svijeta”, navela je predstavnica TikToka nakon glasanja.

Mekol je rekao agenciji Reuters da će zakon o TikToku vrlo brzo stići u Predstavnički dom, te da će se o njemu glasati već ovog mjeseca.

Kongresmen Gregori Miks (Gregory Meeks), najviše rangirani Demokrata u Odboru, rekao je da je on protivnik te legislative jer bi “oštetila naša savezništva širom svijeta, donijela bi više kompanija u kinesku sferu, ukinula poslove u SAD-u i bila u suprotnosti sa suštinskim američkim vrijednostima slobode govora i preduzetništva”.

Odbor za strane investicije američke vlade (CFIUS), moćno nacionalno tijelo za bezbjednost, jednoglasno je 2020. preporučila da se “ByteDance” liši TikToka, zbog strahova da bi podaci korisnika mogli završiti u kineskim rukama.

TikTok i CFIUS više od dvije godine pregovaraju o mjerama za zaštitu podataka. TikTok navodi da su potrošili više od 1,5 milijardi dolara u rigoroznim naporima za to, i odbacuje optužbe za špijunažu.

Miks smatra da je Mekolov zakon “opasno preširok” te da bi njegovo provođenje značilo i američke sankcije za korejske i tajvanske kompanije koje obezbjeđuju poluprovodnike i drugu opremu za kineske kompanije.

Prošlog mjeseca, Bajden je rekao da nije siguran da li će Vašington zabraniti ovu aplikaciju.

Direktor TikToka, Šou Zi Ču (Shou Zi Chew) bi trebalo 23. marta da se pojavi pred američkim Odborom za energetiku i i trgovinu.

Izvor: Reuters

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti