Od sutra u BiH nije obavezna zimska oprema na vozilima

0

 

Zimska oprema za automobile u BiH je zakonski propisana od 1. studenog do 1. travnja, odnosno sutra. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obvezna za sva putnička i motorna vozila. Sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uslove vožnje, savjetuju iz BIHAMK-a.

Da biste vožnju u ljetnim uvjetima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme.

Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je određene tragove na našim vozilima, koje je potrebno pronaći i eliminirati. Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami otkloniti, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama. Jedna od najosnovnijih kontrola je kontrola nivoa ulja u motoru.

Nivo na ručnom mjeraču ulja mora biti između minimum i maksimuma. Ova kontrola mora se obavljati nakon svakog dužeg putovanja, posebno u ljetnom periodu. Prilikom kontrole nivoa ulja, poželjno je vizuelno pregledati i gumena crijeva. Tijekom ljetne sezone uvijek bi trebalo imati 1 litar odgovarajućeg motornog ulja. Sljedeća važna kontrola je kontrola rashladne tekućine. Ukoliko se motor nije dovoljno ohladio, poklopac spremnika ne smije se skidati.

Rashladna tekućina može se nadopuniti destiliranom vodom, ali se ne smije dodati više od 3 decilitra. Pored provjere motornog ulja i rashladne tečnosti motora, treba provjeriti nivo svih ostalih tečnosti u vozili. Tu se još podrazumijevaju ulje za servo volan, ulje u kočionom sustavu i tečnost za pranje stakala.

Ljetne vrućine testiraju krajnje mogućnosti vašeg akumulatora. Potrebno je provjeriti ispravnost akumulatora, nivo elektrolita i po potrebi doliti destiliranu vodu. Najbolji način za održavanje akumulatora je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja treba voditi računa o tome da je pričvršćen i da su sva povezana mjesta osigurana. Vlažni i snježni uvjeti sa dosta posipnog materijala (sol i pijesak) ostavljaju tragove na vašim kočnicama.

Važno je izvršiti kontrolu kočnica i upravljačkog mehanizma jer su oni vitalni dijelovi aktivne sigurnosti. Provjerite istrošenost kočionih diskova i pločica (pakni i doboša) i funkcionalnost ostalih dijelova sustava za kočenje (elastične ovjese amortizeri i opruge). Montaža i balansiranje pneumatika za ljeto je obvezna u pripremi automobila za ljetnu vožnju.

Ako već posjedujete ljetne pneumatike prije montiranja izvršite kontrolu starosti pneumatika, dubinu šare gazećeg sloja, kao i pritisak u pneumaticima. Prilikom zamjene pneumatika, potrebno je prekontrolirati i stanje naplataka (felgi).

Zimske pneumatike pravilno skladištite kako biste ih sačuvali do naredne zimske sezone. Iznenadni ljetni pljuskovi testiraće maksimalne mogućnosti metlica brisača na vašem vozilu. Dotrajale i iskrzane metlice zamijenite novim. Oštećene metlice mogu prouzročiti smanjenje vidljivosti, ali i trajno izgrebati vjetrobransko staklo.

Redovno provjeravajte nivo tečnosti za pranje vjetrobrana i po potrebi dopunite spremnik. Kako biste se adekvatno pripremili za ljetna putovanja, izvršite kontrolu klima uređaja.

Provjerite postoji li potreba za punjenjem ili dopunjavanjem klima uređaja sa odgovarajućim fluidom i obvezno zamijeniti filter klime. Provjerite kompletnu svjetlosnu signalizaciju (duga, kratka i dnevna svjetla, pokazivači pravca, zaustavno svjetlo, svjetlo za kretanje unazad, svjetlo za registarsku tablicu, svjetla za maglu).

Zamijenite pregorjele sijalice i osigurače novim. Također, provjerite podešenost farova. Tijekom zime, posipni materijal zimskih službi može oštetiti prednji dio vozila, ali i vjetrobransko staklo koje je potrebno sanirati kako se oštećenje ne bi širilo i prouzročilo nabavku i zamjenu vjetrobranskog stakla. Sitne, točkaste nedostatke na limariji vozila možete sanirati i sami koristeći kozmetički pribor.

 

vecernji.ba