01.03.2024.
HomeNovostiOd Radovana do Milorada: "Postoje planovi o podjeli BiH koji su potekli...

Od Radovana do Milorada: “Postoje planovi o podjeli BiH koji su potekli iz Londona i Pariza, za to se koristi međuentitetska linija”

Milorad Dodik je najavio je kako će RS proglasiti nezavisnost istog dana u kojem bi visoki predstavnik Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon o statusu državne imovine. Dodik tvrdi kako ima naznaka da bi Schmidt već u januaru mogao nametnuti zakon koji bi, navodno, bio protivan interesima RS jer bi titular cjelokupne sporne imovine postala BiH, a onda bi država nižim razinama vlasti prepustila na upravljanje one nepokretnosti koje joj nisu potrebne za funkcioniranje, piše HRT.

Tim povodom politolog Zlatko Hadžidedić rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da se od početka gurala teza od Dodika i rukovodstva RS-a da je izvorni suverenitet na entitetima i da njima pripada državna imovina.

“Međutim, daytonski ustav sasvim jasno kazuje da je u pitanju državna imovina koja je imovina države, a ne entiteta, i tako je presudio i Ustavni sud, rekao je Hadžidedić javljajući se iz Sarajeva.

Istaknuo je i odluku premijera Federacije Nermina Nikšića, koji je “učinio jednako užasnu stvar” kao Dodik i izbrisao odredbu kojom se traži suglasnost organa države za raspolaganje imovinom te tako, kako je rekao Hadžidedić, otvorio prostor da samo entiteti ili čak samo kantoni mogu raspolagati državnom imovinom.

“Dakle, to je ključni korak koji vodi jednostavno u pravcu disolucije države koja takva, bez svoje državne imovine, sasvim sigurno ne može opstati, poručio je Hadžidedić.

Hadžidedić je poručio da država ima suverenitet i raspolaže imovinom.

Hadžidedić je rekao i da strahuje za budućnost BiH zato što, kako je rekao, postoje planovi o njezinoj podjeli koji nisu potekli ni iz Beograda ni iz Zagreba, nego iz malo važnijih svjetskih centara – prije svega iz Londona, a zatim iz Pariza.

“U zadnje vrijeme je i američka administracija predsjednika Bidena sklona je da se tome prikloni, da se, dakle, odustane od ideje nepromjenjivosti granica, rekao je Hadžidedić.

Dodao je kako se Dodik vjerovatno neće odlučiti na jednostrane akte koji bi mu donijeli negativan imidž i stavili njegove nalogodavce u Londonu i drugdje u neugodan položaj.

“Nego će jednostavno raditi takvim potezima dalje na slabljenju institucija i njihovom pražnjenju od sadržaja. Tako da će faktički nastupiti implozija ili, ako hoćete, disolucija države ako se ovaj proces nastavi, rekao je politolog.

Veoma sam zabrinut jer prije svega ti planovi nikada od ’90. godine naovamo nisu sišli s dnevnog reda, sada ulaze u proces svoje finalizacije i zato mi imamo ovakvu napetost, istakao je Hadžidedić.

Rekao je kako je ranije postojala ideja da u sredini teritorija podijeljenih između Hrvatske i Srbije ostane muslimanska državica, ali da se od toga odustalo i da je sada “u igri plan da se međuentitetska linija koristi kao de facto buduća linija razgraničenja između neke imaginarne velike Srbije i velike Hrvatske”.

“To su planovi koji zaista nisu potekli ni u Zagrebu ni u Beogradu, oni to samo izvršavaju. To su malo dublji i malo značajniji geopolitički planovi koji su na sceni, kazao je Hadžidedić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti