20.06.2024.
HomeSvijetOd Nove godine sedam miliona zaraženih omikronom u Evropi

Od Nove godine sedam miliona zaraženih omikronom u Evropi

Evropske zemlje su prijavile više od sedam miliona novih infekcija omikron sojem korona virusa u prvoj nedelji januara, što predstavlja povećanje iznad 100 odsto za svega dve nedelje, saopštila je u sredu, 11. januara Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge rekao je novinarima da je 26 evropskih zemalja prijavilo da se više od jedan odsto njihovog stanovništva svake nedelje inficira korona virusom, upozorivši da su sve slabiji izgledi za sprečavanje preopterećenosti zdravstvenih sistema.

Kluge je ukazao na procene naučnika Univerziteta u Vašingtonu da će polovina stanovnika Zapadne Evrope biti zaražena korona virusom u narednih šest do osam nedelja.

“Omikron se kreće brže i šire od bilo kojeg prethodnog soja koji smo videli”, rekao je Kluge.

On je pozvao države da narede obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i da daju prioritet vakcinaciji ugroženih kategorija, pre svega zdravstvenih radnika i starijih osoba, uključujući dodatne “buster” doze.

SZO je ranije apelovala na bogate zemlje da ne daju svojim građanima “buster” doze već da ih doniraju siromašnijim zemljama u kojima ugrožene kategorije još nisu vakcinisane.

Kluge je izrazio veliku zabrinutost da će omikron soj ostaviti mnogo veće posledice u državama sa nižim stopama vakcinacije.

Naveo je i da je u danskim bolnicama šest puta više nevakcinisanih nego vakcinisanih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti