27.05.2024.
HomeNovostiOd eurokrema do lijekova: Kandidati hrane, dezinfikuju i liječe svoje birače

Od eurokrema do lijekova: Kandidati hrane, dezinfikuju i liječe svoje birače

Političke stranke ni tokom ove predizborne kampanje nisu štedjeli. Osim što su potrošile milione na oglašavanje, značajna svota potrošena je na “reklamne materijale”. Ove godine svoje birače su odlučili nahraniti, dezinfikovati, ali i izliječiti od bolova.

Dijeljene letaka i vizitki je već prevaziđeno, pa su se kandidati pojedinih političkih stranaka odlučili za “inovativnija rješenja”. Osim besplatnih kolača, vožnji javnim gradskim prijevozom, žičarom, ove godine, u skladu s pandemijom korona virusa, imali smo i besplatne serološke testove koje su, prema podacima Transparency Internationala, dijelili SNSD-ovci u Banjaluci.

Pandemiju korona virusa iskoristili su i iz Ujedinjene Srpske koji su od početka kampanje dijelili dezinfekciona sredstva, ali su otišli i korak dalje pa su sami vršili dezinfekciju čak i po vjerskim objektima. No, tu nije kraj. Građanima su dijelili i digitalne toplomjere sa svojim logom.

SNSD se ove godine odlučio “pobrinuti” za svoje zdravlje svojih glasača dijeleći vitamine u šumećim tabletama s logom kandidata za odbornika Dragoslava Topića, koji je odlučio i da u utrku za glasove krene uz pomoć lijeka protiv bolova Rapten K sa svojim likom. Dijelili su i dezinfekciona sredstva s njegovim i likom Marinka Umičevića.

Njihova kolegica iz stranke našla se na slađoj varijanti, odnosno eurokremu. SNSD-ovca Aleksandra Papića pronašli smo na pašteti.

Kada su u pitanju stranke sa sjedištem u Sarajevu, odlučili su se za standardne promotivne materijale, a malo inovativniji su bili kandidati SDA za načelnike. Tako smo na čokoladi vidjeli lik Semira Efendića, Nedžada Ajnadžića na vlažnim maramicama sa podacima na listi, dok se na mirisima za vozila našao lik Fikreta Prevljaka.

Osim dijeljenja “materijala”, kandidati su imali i neobične aktivnosti. Posmatrači TI BIH do sada su ispratili 974 predizborna skupa, a stranke su 140 puta dijelile poklone ili druge vrste pogodnosti biračima poput besplatnog prevoza za sve građane u Brčkom tokom kampanje, koje je dodjeljivala Socijalistička partija ili besplatnih seroloških testova koje je dijelilo SNSD Banja Luka.

“U protekla tri mjeseca u 70 lokalnih zajednica zabilježeno je i 86 primjera omogućavanja besplatnih pregleda, lijekova, putovanja i popusta na javne usluge. Aktuelni gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je ponovo kandidat za tu funkciju, sa još pet kandidata i funkcionera svoje stranke prisustvovao je besplatnim mamografskim pregledima koji su organizovanu u Domu zdravlja Doboj. Isti slučaj zabilježen je u Bijeljini gdje je besplatnim mamografskim pregledima prisustvovao gradonačelnik Mićo Mićić i kandidat za odbornika Igor Novaković. Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić, dijelio je besplatne karte za vožnju Trebevićkom žičarom za korisnike Centra za zdravo starenje, a u Prijedoru je član Predsjedništva BIH, Milorad Dodik, dijelio rješenja o legalizaciji zemljišta”, saopćeno je iz Transparency Interantionala.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti