23.06.2024.
HomeNovostiOd 1.jula trebat će vam Covid pasoš za ulazak u EU

Od 1.jula trebat će vam Covid pasoš za ulazak u EU

 

Cilj digitalnog dokumenta je olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar EU tijekom pandemije COVID-19

Šefovi tri vodeće institucije Europske unije danas su potpisivanjem završne uredbe ozvaničili upotrebu COVID putovnice, koja omogućava slobodno kretanje unutar Unije u doba pandemije.

Svečanosti potpisivanja su nazočili predsjedatelj Europskog parlamenta David Sassoli, Vijeća Europske unije Antonio Costa i Europske komisije Ursula von der Leyen.

– Digitalni COVID certifikat EU je simbol onoga za što se Europa zalaže. Europa koja ne posustaje kada je stavljena na kušnju. Europa koja se ujedinjuje kada se suoči sa izazovima. Naša unija je ponovno pokazala da najbolje radimo kada radimo zajedno”, kazao je Costa, premijer Portugala, zemlje članice koja trenutno predsjedava Vijećem EU, piše Avaz.

Dodao je kako je propis o digitalnom certifikatu dogovoren u rekordnom roku od 62 dana.

– Možemo biti ponosni na ovo veliko dostignuće. Europa koju svi znamo i koju želimo natrag je Europa bez barijera. EU certifikat će građanima omogućiti da uživaju ono najopipljivije i najdraže pravo u EU – pravo na slobodno kretanje – istaknuo je Costa.

Cilj digitalnog dokumenta je olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar EU tijekom pandemije COVID-19. Svi Europljani imaju pravo na slobodno kretanje, ali potvrda će olakšati kretanje oslobađajući nositelje ovog dokumenta od ograničenja poput karantene.

Potvrda će biti dostupna u digitalnom i papirnom formatu, a izdavat će se na svim službenim jezicima EU. Pokrivat će informacije o nositelju kao što su prebolovan COVID-19, obavljeno cjepljenje ili testiranje na koronavirusa.

Izdavanje certifikata se neće naplaćivati.

Uredba stupa na snagu 1. srpnja 2021. i ostaje na snazi 12 mjeseci.

Obraćajući se novinarima nakon potpisivanja, predsjednica Europske komisije je kazala kako se građani mogu radovati ljetu nakon uspješne kampanje cjepljenja i uvođenjem COVID certifikata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti