15.07.2024.
HomeSvijetOčajni Putin pokušava regrutirati beskućnike za rat u Ukrajini: ‘Plaća vam je...

Očajni Putin pokušava regrutirati beskućnike za rat u Ukrajini: ‘Plaća vam je 300 eura!‘

Vlasti u Sankt Peterburgu pokušale su natjerati beskućnike na regrutiranje kako bi popunili rupe nastale vojnim gubicima u Ukrajini, piše Newsweek.

Dobrotvorna udruga za pomoć beskućnicima Noćležka na svojim je stranicama objavila bizarnu informaciju da su lokalni čelnici okruga Frunzeski, u drugom po veličini ruskom gradu, lobirali među tamošnjim prosjacima i beskućnicima kako bi ih privoljeli da se zapute na ukrajinsku frontu. Pokušavali su razgovarati s onima koji borave u skloništu gdje su ostavljali i različite letke s informacijama za usluge po dogovoru. Dežurni volonter u skloništu to nije dopustio te je uputio lokalne vlasti da se po tom pitanju obrate upravi skloništa.

Tatjana Baženova, glasnogovornica dobrotvorne organizacije, izjavila je da beskućnici ne mogu pomoći u relaksaciji problema vojnog novačenja. “Mi smo uvijek bili izvan vjere i izvan politike, ne možemo pomoći!”, napomenula je za ukrajinski medij Bumaga.

No, ovaj bizaran slučaj nije se zaustavio na neposrednom pokušaju regrutacije. Čelnici lokalnih vlasti navodno su ponovno pokušali kontaktirati sklonište kako bi putem e-maila ponudili dodatne informacije koje bi beskućnike mogle zainteresirati za frontu u Ukrajini.

Tamošnja novinska kuća Rotunda čak je na svom Telegram kanalu objavila da su lokalne vlasti i potvrdile da su njihovi predstavnici posjetili sklonište, no da je riječ o “ugovornoj obavezi koja traži da se slična ponuda prenese svim građanima.”

Naime, vlasti u Sankt Peterburgu, kažu, uključene su u akciju traženja dobrovoljaca za ukrajinski front još od kraja srpnja. Valja napomenuti da je gorespomenuta novinska kuća podijelila i sliku letka koji je nastojao zavesti buduće vojnike.

“Kontaktirajte vojnu službu, to je moj izbor!”, naslovljen je letak. Nadalje se u istom poziva kandidate u dobi od 19 do 59 godina s “prosječnim ili iznadprosječnim” obrazovanjem koji će služiti za ipak prosječnu mjesečnu plaću od oko 300 eura.

Podsjećamo, službeni Kremlj od ožujka nije ažurirao broj poginulih u Ukrajini. Tada su objavili da je na fronti poginulo 1351 njihovih vojnika. Ukrajina je u petak objavila da je čak 49.000 ruskih vojnika ubijeno, no tu brojku, jasno, nije moguće neovisno potvrditi. Jutarnji je jučer pisao i o računici BBC-jeve ruske ekspoziture koja je, putem različitih dostupnih izvora, izračunala da je Putin u Ukrajini izgubio 900-tinjak najelitnijih specijalaca, kremu ruske vojske.

Inače, ruski predsjednik objavio je 25. kolovoza da će njegova vojska biti pojačana sa 137.000 novih vojnika kako bi ukupan ruski vojni agregat porastao na 1,15 milijuna aktivnih boraca.

Stručnjaci, međutim, sumnjaju da se toliko ljudi može tek tako unovačiti. To bi objasnilo i očajničke pokušaje regrutacije beskućnika. Ovog je tjedna američki Institut za ratne studije upozorio i da bi Rusija mogla pribjeći angažiranju osuđenih kriminalaca usred akutnog nedostatka vojnog ljudstva. Za Reuters su poručili i da bi se moglo krenuti u prisiljavanje ranjenih vojnika na povratak u službu, a angažiranje privatnih zaštitarskih tvrtki kao i privatnih plaćenika već je u kolosalnom zamahu.

Piše: Đ.K / Jutarnji list

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti