19.05.2024.
HomeNovostiOboren negativni rekord u BiH

Oboren negativni rekord u BiH

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je danas kako je situacija jako ozbiljna i da je oboren negativni rekord u bh. entitetu RS sa 242 novozaražena koronavirusom u protekla 24 sata.

U Republici Srpskoj su prijavljena i dva smrtna slučaja.

Zeljković je istakao kako je ovaj novi rekord očigledan znak da svaki apel Instituta za javno zdravlje RS prema javnosti nije urodio plodom, naročito prema pojedincima i institucijama.

“I dalje se nastavlja nepovoljna epidemiološka situacija, odnosno na snazi je izuzetno pogoršanje. Možemo reći da smo probili sve brojke koje smo do sada imali na dnevnom nivou”; naglasio je.

“Moramo skrenuti pažnju da godišnje doba u kojem se nalazimo, događanja, govore u pravcu toga da epidemiološka sitaucija je doživjela pogoršanje u sve jednoj zemlji u okruženju. Ako se nastave ovakve brojke, jako brzo će biti popunjeni zdravstveni kapaciteti, kada govorimo o mogućnosti liječenja oboljelih od Covida. U narednih 10 do 15 dana ćemo vidjeti kakvu će kliničku sliku razviti novooboljeli”, rekao je.

Institu za javno zdravstvo RS će, kako je rekao, prema svim kriznim štabovima u lokalnikm zajednicama uputiti preporuke te kazao kako krizni štabovi moraju biti svjesni odgovornosti, kao i da moraju preduzeti sve mjere koje su u mogućnosti, kako bi se situacija stabilizovala i onda sanirala.

Naglasio je i kako sve i jedan krizni štab u RS može da uvede oštrije mjere, kao i da će biti upućen hitan dopis kako bi što prije preduzeli svoje mjere.

“Pozivamo građane da se probude, situacija je doživjela haos, ne može nekome biti opterećenje da nosi masku”, istakao je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti