Oboren negativni rekord u BiH

0

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je danas kako je situacija jako ozbiljna i da je oboren negativni rekord u bh. entitetu RS sa 242 novozaražena koronavirusom u protekla 24 sata.

U Republici Srpskoj su prijavljena i dva smrtna slučaja.

Zeljković je istakao kako je ovaj novi rekord očigledan znak da svaki apel Instituta za javno zdravlje RS prema javnosti nije urodio plodom, naročito prema pojedincima i institucijama.

“I dalje se nastavlja nepovoljna epidemiološka situacija, odnosno na snazi je izuzetno pogoršanje. Možemo reći da smo probili sve brojke koje smo do sada imali na dnevnom nivou”; naglasio je.

“Moramo skrenuti pažnju da godišnje doba u kojem se nalazimo, događanja, govore u pravcu toga da epidemiološka sitaucija je doživjela pogoršanje u sve jednoj zemlji u okruženju. Ako se nastave ovakve brojke, jako brzo će biti popunjeni zdravstveni kapaciteti, kada govorimo o mogućnosti liječenja oboljelih od Covida. U narednih 10 do 15 dana ćemo vidjeti kakvu će kliničku sliku razviti novooboljeli”, rekao je.

Institu za javno zdravstvo RS će, kako je rekao, prema svim kriznim štabovima u lokalnikm zajednicama uputiti preporuke te kazao kako krizni štabovi moraju biti svjesni odgovornosti, kao i da moraju preduzeti sve mjere koje su u mogućnosti, kako bi se situacija stabilizovala i onda sanirala.

Naglasio je i kako sve i jedan krizni štab u RS može da uvede oštrije mjere, kao i da će biti upućen hitan dopis kako bi što prije preduzeli svoje mjere.

“Pozivamo građane da se probude, situacija je doživjela haos, ne može nekome biti opterećenje da nosi masku”, istakao je.