22.07.2024.
HomeNovostiObjavljene preporuke i upute za osobe koje prelaze granicu Hrvatske

Objavljene preporuke i upute za osobe koje prelaze granicu Hrvatske

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske i upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske zabranjuje se, odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prelaza od čega su izuzeti državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, kao i članova njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem.

Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Takođe, ne odnosi se i na prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno te diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova. Ne odnosi se i na službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se i na putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, te osobe koje putuju radi školovanja. Ne odnosi se niti na osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, na primjer vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj, ili imaju koji drugi neodgodiv lični razlog, prenosi Hina.

Za osobe trećih zemalja: Samoizolacija od 14 dana ili od sedam dana uz negativan rezultat brisa

Za sve osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, na osnovu izuzeća od zabrane prelaska granice za osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, obavezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevni karantin/samoizolacija. Karantin/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Obaveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, te osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Hrvatske u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz RH u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredne interes, te osobe koje putuju radi školovanja, moći će ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati, odnosno uz obvezu 14-dnevnog karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prve dvije sedmice boravka u Hrvatskoj pridržavati mjera.

Tokom prvih 14 dana od ulaska u Hrvatsku izlaske iz smještaja treba da ograniče samo na nužne (obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera).

Tokom neophodnih izlazaka iz smještaja preporučuju im se da koriste masku, da održavaju fizički razmak od drugih osoba minimalno 1,5 metar te da provode higijenu ruku. Ruke treba što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove te izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

Takođe, treba da izbjegavaju korištenje javnog prevoza, a u prevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, takođe treba dosljedno da izbjegavaju grupisanja i okupljanja. Tokom poslovnih sastanaka treba da sreću što manji broj osoba, osiguraju fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavaju nepotrebne sastanke. Usluge plaćanja treba obavljati bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.

Potrebno je da svako jutro izmjere tjelesnu temperaturu, a ukoliko je viša od 37,2 stepena Celzijusova, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je ponovno viša od 37,2 treba da ostanu kod kuće/u smještaju i da se jave ljekaru u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je da ostanu kod kuće/u smještaju i jave se ljekaru u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu. U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma, treba da se jave nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194, navode iz HZJZ-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti