Svih 19 pacijenata je iz Tešnja.

Kako su ranije naveli iz Općine Tešanj, 21. maja virus je potvrđen kod jedne uposlenice u proizvodnom pogonu i od tada je potvrđeno više novih slučajeva.

Riječ je o istom klasteru, dakle uposlenicima te firme, njihovim intenzivnim kontaktima ili članovima porodice.

Jučer je održan sastanak članova Štaba Civilne zaštite, prvenstveno predstavnicima zdravstvenog sektora i sanitarne inspekcije.

“Mjere izolacije za potvrđene kontakte (106) će se nastaviti u narednim danima, a testiranja po stručnoj procjeni epidemiologa. Od danas će i Bolnica Tešanj vršiti testiranja uporedo sa uzorcima koji idu u Sarajevo, a od ponedjeljka očekujemo samostalno testiranje u Bolnici Tešanj. Sanitarna inspekcija će posebnu pažnju posvetiti edukativnim i preventivnim pregledima u proizvodnim pogonima i pridržavanju utvrđenih mjera zaštite. Od ponedjeljka (1.6.2020.) Bolnica i Dom zdravlja će raditi po ‘starom režimu’ sa terenskim ambulantama. Mjere Federalnog štaba CZ su uglavnom sve ukinute, ali svaki pojedinac može uraditi puno toga, kroz ličnu higijenu, zaštitnu opremu, distancu i izbjegavanje nepotrebnih kontakata”, navodi se u zaključcima nakon sastanka.