23.07.2024.
HomeNovostiNovo krizno žarište: Amerika raspoređuje ratne brodove blizu Tajvana

Novo krizno žarište: Amerika raspoređuje ratne brodove blizu Tajvana

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sprema se doći na Tajvan, u posjetu koja je izazvala žestoke kineske osude, dok su se istovremeno četiri američka ratna broda, uključujući nosač aviona, pozicionirala u vodama istočno od otoka u sklopu “rutinskog” raspoređivanja.

Nosač USS Ronald Reagan prošao  je Južno kinesko more i trenutno se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina te južno od Japana, potvrdio je Reutersu u utorak zvaničnik američke mornarice.

USS Reagan, inače stacioniran u Japanu, kreće se zajedno s raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

“Iako su u stanju odgovoriti na bilo koji slučaj, ovo su normalna, rutinska raspoređivanja”, rekao je anonimno jedan dužnosnik, dodavši da ne može komentirati tačne lokacije, prenijela je Hina.

Dužnosnik američke mornarice rekao je da je amfibijski jurišni brod USS Tripoli također u tom području u sklopu raspoređivanja, koje je započelo početkom maja, iz matične luke San Diego.

Očekuje se da će Pelosi, dugogodišnja kritičarka Kine, stići u Taipei kasnije u utorak, navode Reutersovi izvori upućeni u to pitanje, dodavši da se SAD neće prestrašiti kineskim “zveckanjem oružja” tokom posjete.

Tajvanski avioni u pripravnosti

U utorak ujutro bilježi se aktivna prisutnost kineskih vojnih aviona i brodova, u blizini centralne linije moreuza.

U pripravnosti su i tajvanski avioni. Tajvansko ministarstvo odbrane “pojačalo” je svoju razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je službena tajvanska novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

U jugoistočnom kineskom gradu Xiamenu, koji se nalazi nasuprot Tajvana, stanovnici su primijetili oklopna vozila u pokretu i objavili fotografije na internetu. Reuters ih nije još verificirao.

Kineske društvene mreže vrvjele su od zebnje zbog potencijalnog sukoba i domoljubnog žara zbog mogućnosti ujedinjenja s Tajvanom.

Neki regionalni vojni analitičari kažu da pojačano raspoređivanje snaga u vrijeme napetosti povećava rizik od sukoba, čak i ako ga nijedna strana ne želi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti