14.07.2024.
HomeNovostiNovo istraživanje: Djeca mogu da šire virus korone i kad nemaju simptome

Novo istraživanje: Djeca mogu da šire virus korone i kad nemaju simptome

Objavljeno je novo istraživanje koje pokazuje da pojedina zaražena djeca, koja ne pokazuju simptome, imaju više nivoe virusa nego odrasli koji su bili hospitalizovani.

U SAD-u su izneseni novi dokazi da djeca mogu da šire koronavirus, čak iako nemaju simptome. Časopis za pedijatriju objavio je istraživanje u okviru kojeg je proučavano gotovo 200 djece koja su bila hospitalizovana ili su bila u hitnoj pomoći. Utvrđeno je da im je nivo virusa bio “značajno viši od onog koji su imali odrasli koji su bili u bolnici”.

Istraživači takođe sugerišu da bi škole možda morale da se usresrede na testiranje umjesto na mjerenje temperature zato što bi djeca mogla da imaju visoke nivoe virusa čak i ako nemaju simptome.

“Pojedina istraživanja pokazuju da djeca od 10 do 19 godina mogu da prenose virus na odrasle, isto tako lako kao što se širi među odraslima”, kaže vodeći epidemiolog u SAD dr Anthony Fauci.

U New Yorku – najvećem školskom okrugu u zemlji – sindikati nastavnika upozoravaju na trenutnu situaciju i prijete tužbama. Predsjednik sindikata Michael Mulgrew kaže da oni zahtijevaju adekvatnu ventilaciju u školama i testiranje učenika i nastavnika.

“Ovaj grad je prošao kroz pakao i uspio da se oporavi. Nećemo se vratiti u pakao zbog kratkovide političke agende”.

Na Floridi, najveći sindikat nastavnika podnio je tužbu da bi spriječio povratak đaka u učionice. U toj državi, od koronavirusa je preminulo više od 10.000 ljudi.

“Učenici su mi bili prioritet u mnogim teškim situacijama, ali ne mogu da ugrožavam svoju porodicu”, kaže nastavnik ​James Lease.

Nastavnik iz Jute Michael Rouch mjesecima je živio sa svojim sinom u podrumu, da ne bi doveo u opasnost kćerku koja ima zdravstvene probleme.

“Teško je. Živite u podrumu, porodica vam je tu blizu, a ipak daleko”.

U međuvremenu, istraživačka laboratorija pri dječijoj bolnici u Fildalefiji na internetu je objavila test pomoću kojeg može da se utvrdi da li okruzi ispunjavaju kriterijume za bezbjedno otvaranje škola.

“Važno je utvrditi da je vaše područje stabilno ili da se poboljšava. Te kriterijume danas bi ispunilo samo nekoliko desetina okruga od 750 koje pratimo svake nedelje”, objašnjava ​David Rubin iz Dečije bolnice u Filadelfiji.

Izvor: Glas Amerike

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti