20.07.2024.
HomeNovostiNovinska agencija Republike Srpske isključena iz Asocijacije balkanskih novinskih agencija

Novinska agencija Republike Srpske isključena iz Asocijacije balkanskih novinskih agencija

Asocijacija balkanskih novinskih agencija (ABNA) na Skupštini, koja je danas održana u bugarskom gradu Burgasu, odlučila je da Novinsku agenciju Republike Srpske – SRNA nakon dvije decenije isključi kao punopravnog člana sa pravom glasa i da taj status bude dat agenciji FENA iz Federacije BiH.

Direktor Bugarske novinske agencije Kiril Valčev izjavio je na ovom skupu da Srna može da bude „pridruženi član bez prava glasa“, imajući u vidu da je danas usvojen Statut ABNA-e, prema kojem samo jedna zvanična novinska agencija države može da bude članica sa pravom glasa.

Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Agencije SRNA Dunja Pašalić rekla je u diskusiji prije glasanja da će, ukoliko Skupština ABNA-e donese ovu odluku, eliminisati jednog od osnivača ove asocijacije Novinsku agenciju Republike Srpske – SRNA.

„SRNA je prepoznala koliko je važno imati regionalno udruženje ABNA. Iako smo u tom trenutku imali loše uslove za rad, imali smo ideju, shvatili smo koliko je važna ABNA. Ako ova skupština odluči da izbaci Agenciju SRNA kao punopravnog člana, biće promijenjena ideja udruženja. Ideja je bila promovisati mir, prijateljstvo, bezbjednost i saradnju na Balkanu“, rekla je Pašalićeva.

Ona je navela da nikada ne bi tražila da FENA bude eliminisana iz ABNA-e, nego je čak, naprotiv, SRNA podržala članstvo te agencije kada je prije devet godina ona primljena.

Pašalićeva je predložila amandman da se članovi Statuta dopune na način da član ABNA-e može da bude po jedna zvanična novinska agencija iz svake države kada je riječ o novim članovima, a ne da budu izbačeni najstariji članovi.

„Prije gotovo 30 godina osnovana je ABNA. Takođe, prije 30 godina osnovana je SRNA kao prva srpska novinska agencija u istoriji. Srbi u BiH nisu imali svoje medije prije formiranja Republike Srpske. Kada je formirana Republika Srpska, osnovana je i SRNA, i to nije bio samo glas našem narodu, nego i glas srpskog naroda u BiH prema svijetu“, rekla je Pašalićeva.

Ona je napomenula da je deset godina nakon formiranja agencije SRNA, u drugom entitetu u BiH – Federaciji, osnovana Federalna novinska agencija – FENA.

„BiH je sastavljena od dva entiteta – entitet koji se zove Federacija i entitet koji se zove Republika Srpska. Federacija je federacija Muslimana i Hrvata. Nije federalna država“, rekla je Pašalićeva i poručila da FENA nije agencija na državnom nivou, niti je to agencija SRNA.

Ona je rekla na skupu da ju je sinoć obavijestio Valčev da će danas biti glasano da agenciji SRNA bude dat status, kako je rekao, posmatrača, a da će FENA dobiti punopravno članstvo sa pravom glasa.

„SRNA sada može – ili biti posmatrač ili biti izolovana. Ne može se izabrati šta je gore. FENA, koja je u ABNA-i samo devet godina, ostaće punopravna članica. FENA je primljena u punopravno članstvo ABNA-e tek 2013. godine, deset godina nakon Srne“, rekla je Pašalićeva.

Ona je danas zatražila i da se u ABNA-u ne uvlači politika.

„Za mene je ovo bila vrlo stresna konferencija. Sada se osjećam kao Novak Đoković u Australiji“, navela je Pašalićeva, te rekla da će u konsultaciji sa rukovodstvom agencije SRNA biti donesena odluka o tome da li će prihvatiti „pridruženo članstvo“.

Skupštini ABNA-e u Burgasu prisustvovali su i predstavnici novinskih agencija iz turske Anadolija, Rumunije Agerpres, Albanije ATA, Federacije BiH FENA, Hrvatske HINA, sa samoproglašenog Kosova – Kosovapres, kiparska agencija CNA, makedonska MIA i grčka ANA-MP. Tanjug nije učestvovao.

Za punopravno članstvo Federalne novinske agencije – FENA glasali su predstavnici svih ovih agencija, osim agencije SRNA, a FENA je bila suzdržana.

(Politicki.ba)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti