23.06.2024.
HomeNovostiNovinar Avdo Avcić saslušan u SIPA-i zbog Vučićevog sina Danila: "Odbio sam...

Novinar Avdo Avcić saslušan u SIPA-i zbog Vučićevog sina Danila: “Odbio sam dati izjavu!”

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su ispitali novinara i urednika portala Istraga Avdu Avdića zbog objave dokumenta o dolasku Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na proslavu neustavnog dana RS 9. januara 2023. godine.

Radi se o dokumentu koji je vlada Srbije poslala sigurnosnim strukturama u Bosni i Hercegovini kao najavu dolaska delegacije iz te države kako bi se osigurala potrebna zaštita tokom njihovog boravka u BiH, a koji je objavio portal Istraga.

Avdo Avdić jutros je odgovorio na poziv SIPA-e te stigao u prostorije ove institucije, iako Zakon o krivičnom postupku BiH zabranjuje da se novinari ispituju na okolnosti otkrivanja svojih izvora informacija.

– Rečeno mi je da je Tužilaštvo BiH zbog objave dokumenta o Vučićevom sinu formiralo predmet, i to na osnovu anonimne prijave poslane sa Gmaila. Rekao sam da ne želim da dam izjavu jer svaka rečenica koju bih kazao bi mogla da dovede do otkrivanja mog izvora – kazao nam je Avdić nakon saslušanja.

Prema njegovim riječima, ovaj predmet je formirala ista tužiteljica koja je nedavno izdala nalog za saslušanje direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića zbog navodnog širenja govora mržnje.

Osim Avdića, Tužilaštvo BiH naložilo je i ispitivanje odgovornih osoba Hayat televizije zbog objave audio snimka razgovora lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta u emisiji „Istraga sedmice“ na Hayat TV u aprilu prošle godine. Snimak u kojem Čović i Szijjarto, između ostalog, govore o izbornom zakonu u BiH na „kršćanskim osnovama“ izazvao je veliku pažnju bh. javnosti.

Zbog ispitivanja novinara u SIPA-i jučer je reagiralo i Udruženje BH novinari. Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju da se obustave istražnje radnje koje mogu imati negativne posljedice na zaštitu novinarskih izvora i čuvanje profesionalne tajne, a koje su pokrenute u vezi sa naredbom Tužilaštva Bosne i Hercegovine o saslušanju novinara Avde Avdića, urednika portala Istraga.ba, i odgovornih ljudi Hayat TV-a.

Ovakvi su postupci, kako ističu, suprotni standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, koji decidno propisuju u kojim okolnostima se novinari mogu isljeđivati i na koji način se provodi postupak legitimnih ograničenja prava na slobodu izražavanja.

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti