Novi protesti zbog mogućeg nametanja izmjena Izbornog zakona: Šmit se sprema na odmor, Satler već odmara, a Bosna gori…

0

Novi protesti zbog mogućeg nametanja izmjena Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, a koje bi se ticale izbora delegata iz kantona u FBiH i popune Doma naroda PFBiH bit će održani ispred OHR-a u periodu od 13 do 15 sati.

Ispred zgrade OHR-a održan je protest u ponedjeljak navečer, gdje je jedna grupa građana dočekala jutro kada su nastavljeni protesti. Nakon nekoliko sati okupljeni građani su se razišli, ali su zakazani novi za danas. Iako je organizator grupa “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” cilj je isti – poslati poruku da diskriminirajuće izmjene Izbornog zakona ne mogu proći. Iz ove grupe pozvali su građane da se pridruže u što većem broju.

Danas će u zgradi Delegacije EU biti održan vanredni sastanak na kojem će sudjelovati ambasadori članica EU, EUFOR i OHR.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini na godišnjem je odmoru, pa će sastanak voditi njegova zamjenica Ekaterina Dorodnova, koja je duže od godinu bila na bolovanju, pa se i ne može pohvaliti dobrim poznavanjem političkih prilika u BiH.

Tema ovog vanrednog sastanka svakako je namjera visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona, što je proizvelo nezadovoljstvo i neslaganje s takvim činom, jer je prijedlog kojeg su mediji objavili okarakterisan kao cementiranje etničkih podjela u BiH.