18.05.2024.
HomeNovostiNovi potresi u Zagrebu

Novi potresi u Zagrebu

Zagreb je u 9:52 sati zatresao potres. Osjetio se čitavom gradu, ali i okolici, a čula se i tutnjava.

Seizmološka služba Hrvatske javlja da je, prema prvim podacima, magnituda potresa bila 3,2 po Richteru. Sedam minuta kasnije osjetio se novi potres, no taj je bio slabiji, magnitude 2,3 po Richteru.

“Jutros, 23. travnja 2020. godine seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su dva potresa kod Markuševca. Prvi se dogodio u 9 sati i 52 minute, a drugi u 9 sati i 59 minuta. Prvi potres bio je umjeren, magnitude 3,2 prema Richteru, intenziteta u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice i osjetio se diljem Zagreba i okolice. Drugi potres bio je slab, magnitude 2,3 prema Richteru, intenziteta u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice te se osjetio u epicentralnom području i sjevernom dijelu Zagreba”, poručili su iz Seizmološke službe.

Seizmolog: Ovaj potres od 3,2 ne bi trebao izazvati štetu osim onim objektima koji su već pretrpjeli štetu u prvom potresu

Seizmolog Krešimir Kuk u programu N1 televizije komentirao je novi potres.

“U 9:52 zabilježili smo još jedan potres u sjeveroistočnom dijelu Zagreba. Magnituda je bila 3,2 Richtera. Drugi, nekoliko minuta kasnije, bio je 2,3. A onda još jedan, magnitude oko jedan. Ovaj potres od 3,2 ne bi trebao izazvati štetu, osim onim objektima koji su već pretrpjeli štetu u prvom potresu.

“Potres se najjače manifestira u užem epicentralnom području, to je taj markuševečki dio”, rekao je.

“Od 22. 3. bilo je ukupno preko 1000 potresa. Bilo je oko 150 koji su se osjetili”, rekao je seizmolog Kuk.

Prvi i snažniji potres je uznemirio građane.

Na pitanje jednog od posjetitelja stranice EMSC-a koji je prvotno objavio podatak o magnitudi 3,5 po Richteru, kako to može biti mali potres, iz EMSC-a su odgovorili da ovaj potres spada u manje, no da lokalno može izazvati značajno podrhtavanje. Naveli su da je ovaj potres otprilike tisuću puta manji od glavnog potresa koji je prije mjesec dana zatresao Zagreb.

“Uhhh kako je zatreslo”, “Kako je udarilo”, “A dokle više?”, “I u Velikoj Gorici smo osjetili potres”, “Ovaj se potres fino osjetio. Debelo preko 3”, neki su od komentara građana na Twitteru.

Izvor: Index.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti