23.06.2024.
HomeNovostiNovi likovi u aferi "Respirator": Kako je seoski malinar pronašao hodžinskog premijera

Novi likovi u aferi “Respirator”: Kako je seoski malinar pronašao hodžinskog premijera

Hasan Ganibegović, šef Ureda premijera FBiH Fadila Novalića, i Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade, saslušani su u Tužilaštvu BiH. Osim njih, saslušano je još nekoliko osoba, što iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), što iz Vlade.

Oduzeti snimci

Izjave tužiocima dali su u okviru istrage o aferi “Respiratori” i nabavci 100 respiratora iz Kine u BiH za koje je utvrđeno, iako su plaćeni 10,5 miliona KM, da su neupotrebljivi.

Respirator je, inače, bez tendera od firme „Srebrena malina“, vlasništvo TV voditelja Fikreta Hodžića, kupio FUCZ s Fahrudinom Solakom na čelu.

Ganibegović je, kako saznajemo, saslušan jučer, a Kalajdžić i jučer i prekjučer. Ova informacija potvrđena nam je iz više izvora iz Vlade FBiH.

Njima je, prema naredbi Suda, SIPA jučer oduzela i mobitele. Iz Vlade su oduzeti svi dokumenti vezani za ovu nabavku, snimke videonadzora.

Tužioca zanima kako je ponuda „Srebrene maline“ došla prvo u Ured premijera, a zatim u Federalnu upravu civilne zaštite.

Od daljnjeg saslušanja i same istrage će sada zavisiti koji će status dobiti Ganibegović i Kalajdžić. Iako su saslušani kao svjedoci, to bi se moglo promijeniti. Pogotovo što je ostalo da se vidi ko je i kada dolazio kod Ganibegovića. Svi oduzeti videomaterijali poslani su na vještačenje.

Ganibegović bi mogao biti ključni akter ove afere. On je nedavno uslikan s Fikretom Hodžićem i Fahrudinom Solakom na Ilidži.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti