Novalić se kasno sjetio da traži preispitivanje ugovora sa Fikretom Hodžićem, ali se još nije sjetio da traži povrat 10,5 miliona: Hoće li neko zbog toga morati na robiju?

0

Vlada FBiH zvanično je zatražila od Pravobranilaštva FBiH da preispita sporni ugovor između Federalne uprave civilne zaštite (FU CZ) i firme „Srebrena malina“ o nabavci respiratora iz Kine, s mogućnošću poništavanja ovog ugovora.

Vratiti aparate

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora FUZC-a, koji, otkako je direktor Fahrudin Solak suspendiran, vodi FUCZ.

Kadribegović kaže da Vlada traži da se preispita sporni ugovor, ali da je pitanje šta će dalje biti.

– Obligacioni odnosi se mogu raskinuti, to nije sporno. Ali pitanje je šta ćemo time dobiti, hoće li se namiriti obje strane. Mi možemo vratiti robu, ali šta će biti s parama, s 10,5 miliona KM – pita se Kadribegović.

Sada je sve na Pravobranilaštvu, dodaje Kadribegović i ističe da je potrebno vidjeti šta je najracionalnije rješenje.

Udružena sredstva

– Mi smo ugovorni organ, ali mora se vidjeti kako sve raskinuti, po kojim okolnostima, jer su udružena sredstva. Od Vlade s tekućeg računa i od sredstava naknada FUZC-a. Uglavnom, sada je puno nepoznanica. Kao Uprava nemamo puno prostora za kvalitetne odgovore, jer ih nemamo. Sva dokumentacija se svodi na ponudu, ugovor, prijedlog o nabavci i odluku o nabavci, to je to – kaže Kadribegović.

Rečeno mi je da bilo devet ponuda

Kadribegović ističe da „niko nije vidio devet ponuda za nabavku respiratora o kojima se priča i za koje pojedinci tvrde da postoje“.

– I ja sam dobio prošle sedmice, kada sam postavljen za rukovodioca, tu informaciju. Tražio sam odgovore i rečeno mi je da je bilo devet ponuda. No, ja to nikada nisam dobio iako sam tražio da mi se sve dostavi – kaže Kadribegović.