20.06.2024.
HomeNovostiNovalić propituje ustavnost Zakona o visokom obrazovanju KS: Je li to slamka...

Novalić propituje ustavnost Zakona o visokom obrazovanju KS: Je li to slamka spasa za Sebiju Izetbegović?

Federalni premijer Fadil Novalić uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju KS koji je usvojen prošle godine.

Na ovaj način, špekuliše se, Novalić pokušava osigurati slamku spasa za Sebiju Izetbegović kojoj je već oduzeto zvanje redovnog profesora, a inspekcija je naložila i poništenje njene diplome doktora medicinskih nauka.Ukoliko sud ospori Zakon o visokom obrazovanju KS koji je stupio na snagu prošle godine, u vodu bi mogle pasti odluke koje ne idu u korist akademske karijere supruge lidera SDA Bakira Izetbegovića i direktorice KCUS-a.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti postupka pred Ustavnim sudom FBiH podnesen je 3. aprila 2023. godine, a potrebno je da se odgovor na navode iz zahtjeva dostavi u roku od 30 dana. Zahtjev je, kako saznajemo, na izjašnjenje Skupštini KS stigao danas.

Predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Aleksandra Martinović je ovaj zahtjev uputila predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću.

Navela je da, ukoliko, odgovor ne stigne u zadatom roku, Ustavni sud FBiH će nastaviti postupak po zahtjevu podnosioca i voditi ga na temelju podataka koji se nalaze u spisu ovog suda.

I dok Novalić pokušava osporiti Zakon putem Ustavnog suda BiH, istovremeno se odvija proces u Općinskom sudu u Sarajevu gdje se odlučuje o mjerama osiguranja prema Univerzitetu u Sarajevu u slučaju Sebije Izetbegović.

Advokat koji zastupa Univerzitet u Sarajevu Enver Smajkan je izjavio da očekuje povoljan ishod odnosno da će sud odbiti mjeru osiguranja jer Sebija Izetbegović nije dostavila niti jedan dokaz da je položila ispite na postdiplomskom studiju.

“Radi se o 10 ispita koji su uslov za polaganje magistarskog ispita”, rekao je Smajkan.

Pravni tim Sebije Izetbegović na ročištu je tvrdio kako se radi o političkom progonu.

Ukoliko Općinski sud u Sarajevu donese mjeru osiguranja, ona bi vrijedila samo do konačne odluke u ovom slučaju.

Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti