Novalić i Džinić dijele naše milione svojim jaranima, kao da im je to babovina

0

S ciljem ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa Vlada Federacije donijela je odluku o raspodjeli 30 miliona maraka direktne pomoći izvozno orijentiranim kompanijama.

Od 492 prijave, formalno – pravne uslove javnog poziva ispunila je 391 kompanija koja je prošle godine ostvarivala izvoz iznad 30 procenata. Odlukom Federalne vlade obuhvaćeno je pet privrednih sektora.

“To je metalna, elektro i automobilska industrija sa cirka 15 miliona KM, industrija građevinskog materijala i nemetala sa 690.000 KM, drvna, papirna i grafička industrija sa 5 miliona i 16 hiljada KM”, kazao je Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije u Federalnoj Vladi.

Sa nešto više od 5 miliona, Vlada je podržala hemijsku, farmaceutsku i industriju gume i plastike, dok proizvođači tekstila, odjeće, obuće i kože na raspolaganju imaju oko 4 miliona maraka pomoći. Kao što je bilo i najavljeno, Federalna vlada je danas donijela i konačnu odluku o smanjenju veleprodajne cijene gasa za 8,5%.

“Ta odluka stupa na snagu 1. januara 2021. godine. Molba da sve distributerske kompanije taj iznos smanjenja prenesu na krajnje potrošače tj. građane Federacije BiH”, poručio je ministar Džindić.

Naglasio je i da resorno ministarstvo prati trendove te da će, ukoliko dođe do ponovnog pada nabavne cijene gasa, reagirat i novom odlukom o pojeftinjenju. Potvrdio je i da će nakon sjednice Federalne vlade sljedeće sedmice i poslovni subjekti u turističko-ugostiteljskom sektoru dobiti pomoć Vlade.

federalna.ba