Novalić i Džindić petljaju sa cijenom struje: Poskupljenja, za sada, najavljena samo za privredu

0

Na sastanak o poskupljenju električne energije danas bez dogovora, u ponedjeljak nastavak. Istaknuto je da se prije bilo kakve odluke mora uraditi detaljna analiza tržišta. Sastanku su prisutvovali predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i Uprave Javnog preduzeća Elektroprivrede BiH, federalni premijer Fadil Novalić te ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Nakon više od sat vremena dogovaranja, Elektroprivreda, Vlada Federacije i Udruženje poslodavaca nisu postigli konkretan dogovor o najavljenom poskupljenju struje. Poskupljenja električne energije, ipak, najavljena su samo privrednim subjektima.

“Neće doći do poskupljenja električne energije za građane”, kazao je ministar Džindić.

Nastavak razgovora je u ponedjeljak. Složni su učesnici da je potrebno izvršiti detaljne analize stanja na tržištu, što će učiniti Elektroprivreda te priložiti izvještaj na sljedećem sastanku. Glavni razlog poskupljenja jeste porast cijena na svjetskom tržištu.

“Do sad smo pratili cijene i ona nije imala prevelike oscilacije. Ove godine se desio ogroman porast, trenutno je to 150 po megavat satu. Dogovoreno je da se sačini analiza. Odluka će biti teška, ali pokušat ćemo da nađemo rješenje koje će biti svima prihvatljivo”, poručio je Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović dodaje kako povećanja mora biti, ali nikako u obimu kao što je najavljeno: “Moramo dogovoriti koliko je to prihvatljivo za sve strane u ovom postupku”.

Najavljeno poskupljenje od 70 do 120% je, složni su svi, neodrživo i imalo bi nesagledive posljedice za privredu i za stanovništvo i društvo u cjelini. Stoga najavljuju da će nakon detaljnih analiza, svjetskog bosanskohercegovačkog tržišta, pokušati doći do razumne cijene koja će biti svima prihvatljiva.

federalna.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here