Nova tužba protiv Vlade Republike Srpske: Radovan sve negira, ali švicarska firma potražuje milionski iznos

0

Vlada Republike Srpske tužena je nedavno pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci za iznos od 2,9 miliona KM, koliko je navodno trebala da isplati za ugovorene obaveze švicarskoj konsultantskoj firmi za posredovanje prilikom prodaje 300 miliona eura obveznica na londonskoj berzi prošle godine. U Vladi demantuju bilo kakve ugovorene obaveze s ovom inostranom firmom.

Konsultantska firma iz Švicarske tužbom potražuje od RS gotovo tri miliona maraka za, kako navode, obaveze prilikom posredovanja u prodaji 300 miliona eura obveznica na londonskoj berzi. Navode, kako su im u Ministarstvu finansija RS-a nudili nekoliko puta manji iznos na koji nisu pristali.

Službene prepiske između ministarstava Vlade i ove firme odvijale su se elektronskim putem od 2019. godine. Međutim, u Vladi odlučno odbijaju da je bilo ikakvih ugovora sa ovom firmom prilikom priprema za emisiju obveznica emitovanih prošle godine.

“Apsolutno nemamo nikakvu obavezu prema tim ljudima, ugovora nema nikakvog. Oni su nudili svoje usluge, mi smo procijenili u nekom momemntu da nama te usluge ne trebaju. Ako imaju ugovor neka ga pokažu, a u tom slučaju vama ne treba odgovor premijera”, ističe Radovan Višković, premijer RS-a.

Kako navodi zastupnik švicarske firme, ukoliko Vlada ne isplati naknadu od 0,5 posto tražit će se da se utvrdi iznos koji isplaćen kod sličnih emisija ranije. Tvrdi kako je naknada za emisiju na bečkoj berzi bila nestandardnih 5 procenata.

“Ono što je sigurno,a sud će utvrditi ko je tu u pravu, je da  RS može biti prepoznata kao neko ko je neozbiljan emitent obveznica na svjtskom tržištu i da ne ispunjava svoje obaveze, to je rizik s obzirom da prema nekim polu -javnim informacijama Vlada namjerava i dalje na taj način da se zadužuje”, kaže Siniša Vukelić, glavni urednik portala Capital.

Treba podsjetiti da Vlada Republike Srpske nikada nije objavila ko su kupci obveznica koje je emitovala na Londonskoj berzi po kamatnoj stopi od 4,75 posto.