24.02.2024.
HomeSvijetNOVA TUŽBA MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU: Traži se HITNO hapšenje Benjamina Netanyahua zbog...

NOVA TUŽBA MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU: Traži se HITNO hapšenje Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina!

Grupa od 100 čileanskih advokata, većinom palestinskog porijekla, podnijela je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u vezi sa zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze, odnosno, kako se precizira, genocidom, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koji predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

Jedan od podnosilaca tužbe advokat Juan Carlos Manriquez, naveo je da su postupili u skladu sa Rimskim statutom, nakon zahtjeva skoro 100 čileanskih kolega da upute predstavku Međunarodnom krivičnom sudu i precizirao da će njeno razmatranje početi od ponedjeljka, prenosi WAFA.

Među advokatima su i članovi čileanskog Senata koji podržavaju tužbu, koja ukazuje na navodnu nesrazmjernu izraelsku odmazdu prema starima, ženama, djeci i bolesnima i počinjenjenim ozbiljnim i namjernim kršenjima ljudskih prava palestinskih civila u Gazi, navodi palestinska agencija.

Ova grupa advokata također zahtjeva da izraelski premijer Benjamin Netanyahu bude uhapšen i da snosi krivičnu odgovornost kao i da se uvede momentalni prekid vatre u sukobu Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti