23.07.2024.
HomeSvijetNova provokacija: 37 kineskih aviona ušlo u zonu protuzračne odbrane, Tajvan aktivirao...

Nova provokacija: 37 kineskih aviona ušlo u zonu protuzračne odbrane, Tajvan aktivirao odbrambene sisteme

Tajvan je u četvrtak aktivirao svoje odbrambene sisteme nakon što je prijavio 37 kineskih vojnih aviona koji su letjeli u zonu protuzračne odbrane otoka, od kojih su neki odletili u zapadni Pacifik, u posljednjem masovnom zračnom upadu Pekinga, javlja Reuters.

Kina, koja Tajvan smatra svojom vlastitom teritorijom, u posljednje tri godine redovno je upućivala svoje zračne snage u nebo u blizini otoka, ali ne i u tajvanski teritorijalni zračni prostor.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da je od 05.00 ujutro otkrilo 37 aviona kineskih zračnih snaga, uključujući lovce J-11 i J-16, kao i nuklearne bombardere H-6, koji su letjeli u jugozapadni ugao identifikacione zone protuzračne odbrane ili ADIZ.

ADIZ je šire područje koje Tajvan nadgleda i patrolira kako bi svojim snagama dao više vremena da odgovore na prijetnje.

Neki od kineskih aviona odletjeli su na jugoistok i prešli u zapadni Pacifik kako bi obavili “nadzor iz zraka i obuku za navigaciju na velikim udaljenostima”, navodi ministarstvo u saopćenju.

Tajvan je poslao svoje avione i brodove da drže stražu i aktivirao kopnene raketne sisteme, koristeći svoju standardnu ​​formulaciju kako reaguje na takve kineske aktivnosti.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti