27.05.2024.
HomeSvijetNova otkrića o uzročniku koronavirusa: Sve je počelo od šišmiša

Nova otkrića o uzročniku koronavirusa: Sve je počelo od šišmiša

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, a istraživači su analizirali uzorke sedam pacijenata s teškom upalom pluća. Šest od tih sedam pacijenata identificirani su kao radnici s tržnice u Wuhanu, gdje su u decembru prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa.

Ustanovili su kako su nizovi genoma koji određuju DNK virusa kod petero pacijenata gotovo identični (preko 99,9% podudarnosti) jedni drugima.

Ti nizovi genoma također dijele 79,5% sličnosti sa SARS-om.

96 posto podudarnosti s koronavirusom kod šišmiša

Prema studiji objavljenoj u Natureu, slijed virusa je na razini cijelog genoma 96 posto identičan koronavirusu kod šišmiša, što jasno sugerira da su šišmiši vjerojatni uzrok koronavirusa koji se iz Kine proširio širom svijeta i dosad ubio 362 ljudi, od toga 361 u Kini, što je više umrlih nego početkom ovog stoljeća kada je Kinom harao SARS.

Ipak, naučnici naglašavaju kako životinjski uzrok virusa koji se proširio iz Kine još uvijek nije potvrđen.

Naučnici su još ustanovili kako novi virus, nazvan 2019-nCoV, ulazi u stanice istim putem kao SARS.

Pokazano je da antitijela izolirana od pacijenata zaraženih novim sojem mogu potencijalno neutralizirati virus. Istraživanje sugerira da prethodno identificirano konjsko antitijelo protiv SARS-a također neutralizira virus.

Ipak, trebalo bi provjeriti reagiraju li antitijela onih koji su preboljeli SARS na novi soj koronavirusa.

Virus se najvjerojatnije širi dišnim putevima

Istraživač Instituta za virusologiju Zheng-Li i njegovi kolege razvili su test koji 2019.-nCoV može razlikovati od svih ostalih sličnih virusa kod ljudi.

Oni su otkrili da, iako je virus otkriven u početnim oralnim uzorcima brisa, sljedeći uzorci uzeti desetak dana kasnije nisu imali pozitivan virusni rezultat. To upućuje na to da je najvjerojatniji put prijenosa dišnim putevima zaraženih. Međutim, autori kažu da su mogući i drugi pravci, a za daljnje istraživanje prijenosa potrebno je više proučavanja pacijenata.

Ono što je jasno jest kako istraživanje uzroka koronavirusa, kojim se širom svijeta zarazilo više od 17.300 ljudi, ide u smjeru povezanosti sa šišmišima.

Još jedno istraživanje koje povezuje šišmiše i koronavirus

To pokazuje još jedno zasebno istraživanje u kojem su naučnici promatrali 41-godišnjeg radnika na pijaci primljenog u bolnicu u Wuhanu 26. decembra 2019. koji je imao simptome respiratornih bolesti, uključujući vrućicu, stezanje u prsima i kašalj.

Unatoč kombinaciji antibiotske, antivirusne i glukokortikoidne terapije, pokazao je respiratorno zatajenje i njegovo stanje se nije poboljšalo nakon tri dana liječenja.

Autori su izvršili sekvenciranje genoma na uzorku tekućine koja mu je uzeta iz pluća.

Identificirali su novi virus i otkrili da virusni genom dijeli 89,1 posto sličnosti s koronavirusima sličnim SARS-u kod šišmiša, no naučnici su u tom istraživanju napomenuli kako na temelju analize jednog pacijenta ne mogu sa sigurnošću zaključiti da je upravo to uzrok trenutne epidemije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti