Nova koalicija i stari kadrovi u Tuzlanskom kantonu: SDP, PDA, Naša stranka i SBB

0

Opozicioni zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona jutros su prikupili 18 potpisa za smjenu aktuelne Vlade, koju predvodi premijer Denijal Tulumović.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) od jutros su zvanično spremni za podnošenje zahtjeva koji se odnosi na smjenu Vlade TK, ali i formiranje nove izvršne valsti u najmnogoljudnijem kantonu.

Prema svemu sudeći, u Tuzlanskom kantonu bit će formirana nova vlast unatoč ranijim obećanjima Naše stranke da u vlast neće ulaziti sa PDA Mirsada Kukića, čime su očito obmanuti građani Tuzlanskog kantona.

Naime, nakon smjene dva ministra u Vladi Tuzlanskog kantona (TK), zastupnik Naše stranke u Skupštini TK Selim Bešlagić, komentirajući sve glasnije špekulacije prema kojima je smjena ministara samo uvertira za smjenu Vlade TK, izjavio je da Naša stranka neće ići u vlast sa PDA.

– Naš stav je već odavno poznat. Mi smo opozicija. Mi bismo podržali smjenu Vlade, ali ne bismo učestvovali u Vladi. To je naš stav, ali to ne znači da ne bismo kritikovali tu Vladu koja bi bila formirana. Mi ne bismo išli sa PDA – izjavio je ranije Bešlagić.

Za razliku od Naše stranke, SDP Nermina Nikšića nikada se nije distancirao od Mirsada Kukuća i njegovog feudalnog načina na koji je upravljao Rudnikom, ali i općinom Banovići.

No, čudi promjena stava Naše stranke, koja je javno obećala da neće sudjelovati u vlasti sa PDA. Tim prije što je to obećanje dao Selim Bešlagić, dugogodišnji načelnik općine Tuzla i Vlade Tuzlanskog kantona, kome je do tančina poznat kriminalni dosje Mirsada Kukića.

Kukićeva partija PDP pretrpjela je pravi debakl na nedavnim lokalnim izborima, ali zahvaljujući SDP-u i Našoj stranci, polumrtvi Kukić ponovo će preuzeti poluge vlasti u svoje ruke.