Nova istraga protiv Macana: Umiješan u međunarodni šverc droge?

0

Advokat Duško Tomić je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu kazao da je protiv njegovog klijenta Aleksandra Macana, kojem se skupa sa Savom Marinkovićem i Markom Trifkovićem Žižanom sudi za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, istraga proširena.

– Zbog toga je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH saslušavana Macanova supruga Marijana Savčić Macan. Upravo u SIPA-i mi je rečeno da je istraga protiv mog klijenta proširena pa molim tužiteljice Aidu Topalović i Šeilu Heljić da se izjasne o tome. Ako vodite istragu red je da to saznamo. Vrši se pritisak na Macanovu suprugu, koja je u ovom sudu iskoristila zakonsko pravo i odbila da svjedoči protiv supruga, rekao je Tomić obraćajući se tužiteljicama koje se nisu oglašavale. Sudija Igor Todorović, koji predsjedava Vijećem (koje sudi pomenutoj trojki, op.a) je kazao da Sud nema ništa s tim.

image

Tužiteljice Heljić i Topalović: Stigli su novi Sky dokazi/Didier Torche

Tomić je naknadno pojasnio da je istraga, osim protiv Aleksandra Macana, otvorena i protiv Miloša Božovića (pripadnika Škaljarskog klana koji je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice Interpola zbog podstrekavanja na ubistvo u Crnoj Gori), zatim Aleksandra Nikolića i Tomislava Petrovića zbog međunarodne trgovine drogom.

– Macan još nije salušavan u vezi ove nove istrage, ali su njegovu suprugu Marijanu pripadnici SIPA-e ispitivali u vezi kontakata njenog supruga s ostalim osumnjičenima, pojasnio je Tomić.

Inače na današnji pretres nisu došli svjedoci Tužilaštva KS-a, a među njima je bio pozvan i Tomislav Petrović. Tužiteljica Aida Topalović je kazala da su od Suda BiH dobili odgovor, da im nije poznato je li Petrović prekršio mjere zabrane, te da od policije u Istočnom Sarajevu i Granične policije BiH nisu obaviješteni da se Petrović ne nalazi u BiH. Topalović je najavila da će do narednog pretresa izvršiti provjere s MUP-om RS o tome gdje se nalazi Tomislav Petrović, kako bi ga ponovo pozvali da svjedoči.

Topalović je navela i to da je Tužilaštvo dobilo novi set Sky dokaza protiv optužene trojke.

image

Optuženi su vraćeni u KPZ Zenica/Didier Torche

Podsjetimo, Marinković, Macan i Trifković se terete da su zločin počinili 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje.