Notar lažno prijavio sudiju, osuđen na pet mjeseci zatvora

0

Milomir Prorok (61), notar iz Rudog, osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na pet mjeseci zatvora zbog lažnog prijavljivanja krivičnog djela.

Prorok je oglašen krivim da je lažno prijavio da mu je sudija Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Ranka Mršić poslala naredbu za pretres njegove imovine. Nalog za pretres izdat je u sklopu istrage ubistva Milana Josipovića 2005. godine.

U presudi se navodi da je Prorok 5. februara 2018. godine lažno prikazao da mu je fotografiju naredbe o pretresu njegove imovine, preko aplikacije “viber”, poslala sudija Mršić, iako je znao da je spornu fotografiju dobio od druge osobe.

– Tokom ispitivanja u okviru istrage Josipovićevog ubistva optuženi je policajcima u Istočnom Sarajevu rekao da mu je naredbu o pretresu možda poslala sudija Mršić. Pokazao im je fotografiju naredbe, sa potpisom Mrševićeve, iako je znao da je naredbu nije poslala sudija, već njegov radnik – navodi se u presudi.

U obrazloženju odluke sudija Blagoje Dragosavljević je pojasnio kako sud smatra da je Prorok svjesno lažno prijavio sudiju Mršiću. Zbog toga je protiv nje pokrenuta istraga za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, koja je obustavljena nakon što je utvrđeno da Prorokove tvrdnje nisu tačne.