20.05.2024.
HomeNovostiNjemački zastupnici traže da se Hrvatska i Srbija distanciraju od separatista u...

Njemački zastupnici traže da se Hrvatska i Srbija distanciraju od separatista u BiH

Pod naslovom “Separatistički napori u Bosni i Hercegovini”, zastupničke grupe vladajuće kaolicije u Paralementu Njemačke – Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), Bundnis 90/Zeleni i Liberalno demokratska partija (FDP) – pozvale su u srijedu Vladu u Berlinu da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini, s obzirom na “rastuće tenzije i napore ka odvajanju u Bosni i Hercegovini”.

“Navodne etničke razlike eksploatira nacionalistička politička elita te zemlje [Bosne i Hercegovine] u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci, pojačavaju ih i eksploatiraju ih za samobogaćenje i održavanje sopstvene moći”, pišu zastupnici u zajedničkom dokumentu.

‘Prijetnja miru u Jugoistočnoj Evropi’

Smatraju da su u Bosni i Hercegovini reforme desetljećima blokirane da bi se održao ambijent povoljan za korupciju i klijentelizam i da se “sada pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – ne samo da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne”.

“Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice [HDZ] Bosne i Hercegovine, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva”, smatraju nemački zastupnici, prenosi Beta.

Oni kažu da je takvo djelovanje u Bosni i Hercegovini “prijetnja miru u Jugoistočnoj Evropi”, da je to neprihvatljivo i zahtijeva “odlučan, čvrst otpor” Evropske unije, njenih članica i međunarodne zajednice.

Njemački zastupnici, između ostalog, pozivaju vladu Njemačke da “izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija”.

Vlada u Berlinu se također treba nastaviti energično zalagati za to da sankcije EU-a budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”.

Podrška operaciji EUFOR Althea

Pored toga, od političkih lidera u Srbiji se u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i od Hrvatske, traži da se “distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini”.

Ostali zahtjevi su, između ostalog, približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u, nastavak “Berlinskog procesa” i jačanje Ureda visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Savezna vlada Njemačke također treba ispitati ponovnu podršku njemačkih oružanih snaga operaciji EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini, kao signal podrške Njemačke, piše u dokumentu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti