Njemački “Spiegel” demaskirao Vučića: “Njegovi nastupi nose teško opisivu melodramu”

0
Mnoge zemlje u centralnoj Evropi i na Balkanu tokom pandemije žestoko ograničavaju slobode građana, piše nedjeljnik „Spiegel“ na svom portalu.

 

„Srbijanski predsjednik u tome ide najdalje. Kritičari govore o kršenju Ustava i diktaturi”.

U tekstu se navodi da je koronavirus najprije zabavljao Vučića, te da se na konferenciji za novinare krajem februara „od srca smijao” kada je jedan ljekar – misli se na pulomologa Branimira Nestorovića – virus nazvao „najsmješnijim u istoriji”.

Spiegel piše da je onda uslijedio zaokret, da je uvedeno vanredno stanje „mimo parlamenta” i „žestoka ograničenja osnovnih prava”, i to iako je Srbija „trenutno relativno slabo pogođena korona-krizom”.

„Vanredno stanje u Srbiji zapravo može da uvede samo parlament. Ali, postoji rupa u Ustavu koja to dozvoljava i predsjedniku, ukoliko je parlament spriječen. Vučić se bio pozvao na važeću zabranu okupljanja više od 50 osoba kada je proglasio vanredno stanje”, piše Spiegel.

„Ovo nije prvi put da se predsjednik stavlja iznad Ustava. Tako je recimo Vučić i šef svoje Srpske napredne stranke, iako mu Ustav ne dopušta drugu javnu funkciju pored predsjedničke”, piše dalje.

Kao primjere da srpsko rukovodstvo „nema skrupula”, Spiegel navodi potpunu zabranu kretanja za penzionere, hapšenje novinarke Ane Lalić i zatvorske kazne za ljude koji krše mjere karantina. „Stotine ljudi su navodno u istražnom pritvoru. Sa druge strane, predstavnici Vlade i aktivisti Vučićeve partije više puta su kršili pravila karantina bez posljedica”.

„Vučić, koji je devedesetih pod diktatorom Slobodanom Miloševićem bio ministar informisanja i ultranacionalistički ratni huškač, sada se na televiziji, katkad i više puta dnevno, predstavlja kao vođa i spasitelj Srbije. Njegovi nastupi nose teško opisivu melodramu”, ocjenjuje Spiegel.

U tekstu se dodaje da Vučiću dodatna moć koju je stekao vanrednim stanjem nije ni potrebna jer ionako bez ograničenja vlada godinama. „Izbori najprije planirani za 26. april su odloženi zbog krize, ali bi ih njegova partija svakako ubjedljivo dobila, između ostalog, jer opozicione partije uglavnom najavljuju bojkot. Doduše, u zemlji raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nedostatka socijalne i ekonomske perspektive za veliku većinu ljudi. Menadžment korona-krize, gdje Vučić nastupa kao da je Srbija u ratu, u drugi plan gura teške probleme u zemlji”, piše list.

Protesti sa balkona i prozora

Austrijski list Kurir piše da u Srbiji „raste nezadovoljstvo zbog strogih mjera koje je Vlada donijela u borbi protiv korona-krize, prije svega zbog totalnih zabrana kretanja tokom vikenda”. Dodaje se da su građani postali glasni kad je najavljeno da će tokom prvomajskih praznika policijski čas početi već u četvrtak.

To je, dodaje bečki list, izazvalo protest sa balkona i prozora – buka poslije aplauza za medicinsko osoblje svake večeri u 20 sati.