Njemački mediji: Mladić će umrijeti u ćeliji, ali njegovo “mračno djelo” živi

0

“Bosanska multietnička država je i četvrt vijeka nakon rata daleko od pomirenja nad grobovima. Ali, barem je za koljača iz Srebrenice pala zavjesa”, piše štampa na njemačkom jeziku o pravosnažnoj presudi Ratku Mladiću.

„Presuda donosi minimum pravde i satisfakcije za porodice žrtava, iako dolazi četvrt vijeka od nedjela“,piše ugledni Süddeutsche Zeitung o potvrđenoj kazni doživotnog zatvora za Ratka Mladića. List navodi da njega i danas jedni zovu „balkanskim koljačem“, a drugi obožavaju kao narodnog heroja.

„Drugo je pitanje da li presuda pomaže podijeljenom društvu BiH na putu ka unutrašnjem miru i pomirenju. Prije se može očekivati da će oni nacionalistički huškači, koji su do danas na najvišim funkcijama, odluku sudija prikazivati kao novi tobožnji dokaz da se Zapad zavjerio protiv čitavog njihovog naroda“, navodi list iz Minhena, a prenosi Deutsche Welle.

„Iako Mladić ostaje u zatvoru, njegovo mračno djelo živi. Do danas zakucana podjela zemlje proizvod je etničkih čišćenja koja je devedesetih sprovodio sa saučesnicima. Današnja državna tvorevina BiH zasniva se na onda zamrznutom ratnom stanju u vidu Dejtonskog ugovora. Baš kao što se permafrost u Sibiru ili na Alpima nezadrživo otapa zbog globalnog zagrijevanja, tako ni konflikt u BiH neće vječno ostati zamrznut“, upozorava komentator Süddeutsche Zeitung.

U tekstu se dodaje da se današnji srpski lider u BiH Milorad Dodik sve otvorenije igra sa scenarijom otcjepljenja Republike Srpske, i to uz podršku iz Moskve.

Takvi bajati nacionalisti imaju podršku u regionu i jer ljudima manjka perspektive. Ulazak u EU, kojem se nadaju posebno mlađi, proteklih godina je pomjeren u nedogled, između ostalog jer je EU bila zabavljena sopstvenim mukama.“

List zaključuje: „Trajna pravda za ljude u BiH bila bi da mogu da žive u zemlji slobodnoj od nacionalističke retorike mržnje, u zemlji čije pravosuđe pouzdano izvodi počinioce pred sud. U zemlji koja nudi perspektivu za ljude i njihovu djecu. Zadatak je međunarodne zajednice, pogotovo EU, da to obezbijedi.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here