Njemački mediji o odnosu Srbije i mafije: “Vučić i sam imao veze u kriminalnom miljeu!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je rat mafiji i suočio stanovništvo sa jezivim slikama. I sam je imao veze u miljeu – stoji u tekstu “Fudbal, smrt i marihuana” utjecajnog njemačkog lista “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ).

Ovaj njemački list se osvrće na nemili događaj koji se desio 12. marta 2003. godine, kada je ubijen srpski premijer Zoran Đinđić, a onda navodi da 18 godina kasnije Srbiju potresaju nova otkrića o vezama između države i organizovanog kriminala.

– U martu 2003. godine, usred Beograda, usred dana ubijen je Zoran Đinđić, tadašnji premijer Srbije. Snajperista je ubrzo uhvaćen, a njegovi saučesnici dolazili su iz miljea MUP-a Srbije i mafije, čije su se strukture spojile. Đinđić je morao da umre jer je svojim reformskim projektima postao opasan za podzemlje. Tačno je, međutim, da je i sam Đinđić morao da sklopi pakt barem na kratko u oktobru 2000. godine – u vidu kriminalne specijalne jedinice MUP-a – da bi zbacio tiranina Slobodana Miloševića i stekao snage – navodi “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Kako se dodaje, 18 godina kasnije u Srbiji je opet na snazi veza između države i organizovanog kriminala.

– Gotovo tačno 18 godina nakon Đinđićeve smrti, Srbiju sada potresaju nova otkrića o vezama između države i organizovanog kriminala. Lopta se kotrljala ka predsjedniku Aleksandru Vučiću, iako u pokušaju da se odvrate kontakti između države i podzemlja – navodi ovaj njemački list.