25.02.2024.
HomeNovostiNjemački mediji o Bogiću Bogićeviću i izboru gradonačelnika u Sarajevu

Njemački mediji o Bogiću Bogićeviću i izboru gradonačelnika u Sarajevu

“Bogić Bogičević je slovio kao političar koji bi mogao ujediniti Sarajevo”, piše Sueddeutsche Zeitung.

“Bogić Bogičević za brojne slovi za legendu od kako je u martu 1991. godine nacionalističkom predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću rekao odlučno: “Ne!”. Bogičević je tada bio predstavnik BiH u Predsjedništvu Jugoslavije i rekao je “Ne!” planovima da se uvede vanredno stanje, “Ne!” sve agresivnijim srpsko-nacionalističkom mahinacijama u Beogradu”, piše Sueddeutsche Zeitung.

“Ja sam doduše Srbin, ali ne po profesiji”, rekao je Bogičević Slobodanu Miloševiću, koji je kasnije bio optužen za ratne zločine. Bogić-Bogičević do danas slovi kao jedan od rijetkih političara u BiH koji je bez sumnje operisan od svakog nacionalizma, korupcije i nepotizma”, piše list.

List dalje navodi: “Senzacija je bila velika i u inozemstvu kada je u novembru 2020. godine na lokalnim izborima u BiH izgubila Stranka demokratske akcije, koju brojni građani smatraju korumpiranom. Ona je poražena od strane saveza četiri stranke, koje su se potom usaglasile da Bogičevića predlože za gradonačelnika. Njegov izbor u Gradskom vijeću je slovio kao formalnost, ali iznenađujuće tokom tajnog glasanja nije dobio većinu. U pismu koje je Bogičević uputio šefovima Socijaldemokratske stranke, napisao je da je njegova kandidatura očigledno postala kamen spoticanja unutar četvorke”, piše SZ.

List navodi da je nakon Bogičevićevog povlačenje kandidature Gradsko vijeće ipak ponovo glasalo i izglasalo Bogičevića za gradonačelnika, ali da je on ponovio da je njegovo povlačenje kandidature neopozivo.

U pismu koje je Bogičević potom uputio građanima, podsjeća list, on je rekao da se teškog srca odlučio, ali da je to za njega bio jedini častan odgovor na svaki pokušaj da ga se ljudski i politički ponizi. List završava tekst citirajući režisera Dinu Mustafića, koji je rekao: “Ovo je velika politička i moralna sramota za cijeli grad.”

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti