Njemački Bild objavio šokantan izvještaj: Kina je prevarila cijeli svijet

0

Kina je navodno lagala svijetu o epidemiji virusa korona ne bi li stekla prednost te pokupovala zalihe zaštitnih maski na međunarodnom tržištu prije nego što su one postale najtraženija roba.

Tako barem tvrdi američki tajni izvještaj koji je objavio njemački tabloid “Bild”. Riječ je o četiri stranice tajnog izvještaja američkog ministarstva unutrašnje bezbjednosti u kojima se navodi da je Kina prevarila svijet te zataškavala informacije o virusu korona ne bi li se što prije opremila zaštitnom opremom od ostatka svijeta.

Njegov sadržaj sugeriše da je Kina prikrivala epidemiju virusa korona kako bi se snabdjela sanitetskim proizvodima, među njima i zaštitnim maskama. Bild navodi da je Kina namjerno umanjivala opasnost virusa početkom januara. U isto vrijeme značajno su povećali uvoz medicinske opreme i drastično smanjili izvoz.

Isti izvještaj kaže da je Peking, kako bi sebi neprimjetno obezbijedio prostor za manevar s kupovinom tih vrsta proizvoda, sa zakašnjenjem objavio podatke o tome. Naručivali su velike količine zaštitnih maski, rukavica i hirurških pregača te drugog sanitetskog materijala koji je potreban u borbi protiv širenja zaraze.

Isto tako, niko u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) nije bio upoznat s događanjima u Kini u vrijeme početka pandemije.

Također, Kina je ušutkala ljekare koji su početkom januara upozoravali javnost na pojavu novog tipa koronavirusa, piše Bild.

Jedna od posljedica kineskog ponašanja je i nestašica zaštitne opreme na svjetskim tržištima što je otežalo borbu protiv virusa u zemljama poput Italije i Španjije, piše Bild, a prenosi Index.hr.

Donald Tramp i SAD tvrde da je virus izašao iz laboratorije u Vuhanu te čak da je i namjerno pušten u svijet. Informacija o tome još nema u službenim izvještajima iako su američki obavještajci obećali da će ih objaviti čim dovrše istragu. Čak je i Tramp ovih dana izjavio da ima vrlo čvrste dokaze koji podržavaju tu teoriju, ali da ih ne smije iznijeti u javnost.

Kina odlučno odbacuje takve priče. U izvještaju američkog ministarstva unutrašnje bezbjednosti upozorava se i na rizična istraživanja u vuhanskoj laboratoriji gdje se navodno novi virus pojavio u decembru.