Njemačka se sprema za novi val koronavirusa

0

Ministri zdravstva njemačkih saveznih zemalja zatražili su u ponedjeljak od saveznih vlasti pripreme za novi val koronavirusa koji se očekuje na jesen.

“Pandemija koronavirusa još nije okončana. Mi se ne smijemo zavaravati aktuelnim smanjivanjem incidencije”, rekla je ministrica zdravstva savezne zemlje Saska-Anhalt Petra Grimm-Benne koja trenutno predsjedava konferencijom pokrajinskih ministara zdravstva.

Prema zahtjevu ministara saveznih zemalja koji je predočen saveznom ministru zdravstva Karlu Lauterbachu, od saveznih vlasti se traži sastavljanje “velikog plana” koji sadrži i zakonske promjene koje bi omogućile brzo uvođenje mjera u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

I Grimm-Benne i Lauterbach su izrazili bojazan od novih varijanti virusa na jesen.

Savezni ministar zdravstva Lauterbach je pozdravio zahtjeve pokrajinskih ministara.

“Saveznim zemljama se mora omogućiti da reaguju brzo u slučaju ponovnog rasplamsavanja pandemije. Za to su im potrebni instrumenti sa zakonskom osnovom. Mi se moramo pripremiti na hladnija godišnja doba”, rekao je Lauterbach.

On je najavio i koncept protiv eventualnog ponovnog izbijanja pandemije koji predviđa brzo uvođenje poznatih mjera ograničavanja pristupa samo osobama koje su vakcinisane ili su preboljele koronavirus ili su negativno testirane.

Moguće je da će biti i ponovo uvođenje obaveze nošenja maske u zatvorenim prostorima.

Sadašnji prošireni Zakon o suzbijanju zaraza je u ovom obliku na snazi do kraja septembra.

Krajem marta u Njemačkoj su ukinute sve mjere osim nošenja maski u sredstvima javnog prijevoza i zdravstvenim ustanovama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here