24.02.2024.
HomeNovostiNizozemska planira Ukrajini isporučiti 18 borbenih aviona F-16

Nizozemska planira Ukrajini isporučiti 18 borbenih aviona F-16

Nizozemska će Ukrajini isporučiti 18 borbenih aviona F-16 kako bi joj pomogla u borbi protiv ruske invazije, saopćila je u petak nizozemska vlada.

“Danas sam obavijestio predsjednika Zelenskog o odluci naše vlade da pripremi prvih 18 borbenih aviona F-16 za isporuku Ukrajini”, objavio je privremeni premijer Mark Rutte u objavi na platformi društvenih medija X.

“Isporuka F-16 je jedan od najvažnijih elemenata sporazuma o vojnoj podršci Ukrajini”, naveo je.

Isporuka borbenih aviona još uvijek čeka na izvoznu dozvolu holandskog ministarstva vanjskih poslova i ispunjavanje kriterija za osoblje i infrastrukturu u Ukrajini, dodao je Rutte ne dajući rok za ove odluke.

Ali ova najava je omogućila da se rezerviraju sredstva i ljudi za pripremu aviona za isporuku, saopćila je vlada.

“Razgovarao sam s Markom Rutteom da zahvalim nizozemskoj vladi na odluci da počne pripremati prvih 18 aviona F-16 za njihovu isporuku Ukrajini”, objavio je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski na X-u, prenosi Fena.

Nizozemska je prošlog mjeseca poslala svoje prve F-16 američke proizvodnje u novi centar za obuku ukrajinskih pilota i osoblja u Rumuniji.

Danska, Norveška i Belgija također su najavile da će Ukrajini dati avione F-16, nakon što je američka vlada odobrila njihovo slanje u odbranu od Rusije čim se završi obuka pilota.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti