Nizozemska će zatražiti uvođenje sankcija za Milorada Dodika

0

Nizozemski parlament usvojio je prošlosedmičnu inicijativu, koju je potpisalo osam zastupnika ovog parlamenta, a koja se tiče uvođenja sankcija za člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Usvajanjem ove inicijative, nizozemski parlament je na taj način službeno zatražio od nizozemskih vlasti da u Europskoj uniji zatraže sankcije koje će biti usmjerene prema Dodiku.

Tokom glasanja u nizozemskom parlamentu, inicijativu za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku podržalo je 117 zastupnika, dok je njih 33 bilo protiv, piše Al Jazeera Balkans.

Članovi parlamenta pozivaju vladu te zemlje da se u Evropskoj uniji, čija je Nizozemska članica, zalaže za sankcije usmjerene direktno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći “kako bi se održao pritisak na dio bosanskih Srba bez uticaja na narod Bosne”.

U inicijativi se, od nizozemskog ministra vanjskih poslova, traži da pošalje hitno pismo kolegama iz EU, te da ih pozove na distanciranje i ograđivanje od Dodikove retorike negiranja genocida u Srebrenici.