16.06.2024.
HomeNovostiNisu mu pomogla ni tri prsta: Đoković će biti deportovan, određena mu...

Nisu mu pomogla ni tri prsta: Đoković će biti deportovan, određena mu trogodišnja zabrana ulaska u Australiju, platit će sve troškove suđenja

Jednoglasnom odlukom tročanog sudskog vijeća Novak Đoković će biti deportovan iz Australije, nakon što je Savezni sud danas odbio njegovu žalbu na otkazivanje vize pošto nije vakcinisan od koronavirusa.

Tročlano vijeće sudija koje čine David O’Callaghan, Anthony Besanko i James Allsop je nakon ročišta, koje je počelo u petak u 23.30 h po srednjoevropskom vremenu donijelo odluku da odbaci Đokovićevu žalbu na ukidanje vize.

Kako je Federalni sud Australije odbio žalbu Novaka Đokovića protiv ministra za imigraciona pitanja Alexa Hawkea, tako je automatski stupila na snagu trogodišnja zabrana ulaska u Australiju što je predviđeno zakonima ove zemlje.

Također, Novak Đoković će sam morati da plati sve troškove suđenja koji će biti prilično veliki nakon sage koja je trajala 11 dana i okončana je manje od 24 sata prije početka prvog Grand Slam turnira u sezoni.

Đokoviću je u petak drugi put ukinuta australijska viza, nakon što je u zemlju ušao nevakcinisan protiv koronavirusa, ali uz medicinsko izuzeće, kako bi učestvovao na Australian Openu.

Odluku o ukidanju vize donio je ministar za imigracije Alex Hawke jer bi, prema njegovom mišljenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo podstaknuti protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa, kao i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

Đokoviću je viza prvi put ukinuta 6. januara po njegovom dolasku u Melbourn, nakon što su zvaničnici australijskih graničnih vlasti procijenili da nije pružio odgovarajuće dokaze da bi dobio medicinsko izuzeće.

On je potom nekoliko dana proveo u imigracionom hotelu prije nego što je dobio prvi spor na sudu kada je odlučeno da mu se vrati viza i da bude pušten iz pritvora.

Prvi teniser je dobio medicinsko izuzeće jer je naveo da je sredinom decembra imao koronavirus. On je u srijedu priznao da je prekršio pravila o izolaciji, pošto je dao jedan intervju znajući da je pozitivan.

Đoković na Australian Openu pokušava da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. Grand Slam titulu.

Prvi Grand Slam turnir u sezoni počinje u ponedjeljak.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti