20.07.2024.
HomeNovostiNikšić traži ostavke, direktori ga ignorišu

Nikšić traži ostavke, direktori ga ignorišu

Na prvoj sjednici Vlade FBiH 4. maja usvojeni su zaključci kojima su zaustavljeni procesi imenovanja, konkursnih procedura i prijema u radni odnos u javnim kompanijama u nadležnosti Vlade FBiH, a članovima uprava javnih preduzeća upućen je poziv da svoje mandate stave na raspolaganje.

Nadležni organi

Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je da trebaju doći ljudi koji će provoditi politiku Vlade.

– Neki koji su sada na pozicijama u javnim preduzećima su prilično kompromitirali mandat pokušajem utjecaja na zastupnike, kupovinom mandata, ali to je nešto čime se trebaju baviti nadležni organi – pojasnio je Nikšić.

Direktori javnih preduzeća, prema raspoloživim informacijama, uglavnom su ostali gluhi i nijemi na ovaj apel i za sada nema informacija da se neko od njih odlučio podnijeti ostavku. Svoj odgovor dostavio nam je samo direktor „Autocesta FBiH“ Elmedin Voloder, koji kaže da nema namjeru davati mandat na raspolaganje.

– Povjereno mi je vođenje ovog preduzeća kao profesionalnom i nezavisnom stručnjaku dokazanom u realnom sektoru duži niz godina. Ostvareni su do sada najbolji rezultati rada “Autocesta FBiH”, po svim mjerljivim parametrima. Uspjeli smo napraviti promjene koje vidi običan čovjek. Imamo devet aktivnih gradilišta za novih 85 kilometara autoceste i provodimo procedure za dodjele ugovora za narednih 45 kilometara – kazao je Voloder.

Nema miješanja

Ističe da je investicioni ciklus od četiri milijarde osigurala prethodna vlada, da je aktuelnoj upravi politika samo podrška i da se ona nije miješala u njen rad.

– Dugi niz godina čekalo se na izgradnju autoceste i građani BiH ne smiju i dalje trpjeti politikantstvo na ovom polju. Zato svaka politika treba dati zadaću i šansu kvalitetnim, educiranim, dokazanim ljudima i strukama – dodao je Voloder.

Gluhi na pozive

Direktor “BH Telekoma” Sedin Kahriman zatražio je da mu pošaljemo upit putem službenog maila, uz obećanje da će dostaviti odgovore, što do zaključenja ovog broja nisu uradili. Pokušali smo stupiti u kontakt i s direktorima “Željeznica FBiH” Enisom Džafićem, “Elektroprivrede BiH” Admirom Andelijom, Porezne uprave FBiH Šerifom Isovićem i “BH Pošte” Mirsadom Mujićem, ali oni nisu odgovarali na naše pozive.

Ističemo da je opredjeljenje ovog javnog preduzeća uvijek bilo i uvijek će biti da podržava i provodi u punom kapacitetu sve razvojne projekte, što svakako predstavlja način ispunjavanja javne funkcije ovog preduzeća kojom se građanima osigurava povezanost s Evropom i svijetom, kazali su iz Aerodroma Sarajevo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti