20.06.2024.
HomeNovostiNikšić traži od Novalića da spriječi finansiranje paradržavnog projekta RTV Herceg-Bosne

Nikšić traži od Novalića da spriječi finansiranje paradržavnog projekta RTV Herceg-Bosne

Nakon najave da će putem federalnog preduzeća Elektroprivredete HZHB biti omogućeno plaćanje pretplate za RTV Herceg-Bosne, oglasili su se iz SDP-a te su pozvali Vladu FBiH da hitno reaguje i spriječi zloupotrebu javnih institucija.

Kako su naveli iz SDP-a BiH, finansiranje ovakvog projekta predstavlja pokušaj zloupotrebe javnog preduzeća koje je u vlasništvu svih građana FBiH u svrhu finansiranja preduzeća bliskih HDZ-u koji kroz svoje promovišu neustavne kategorije.

“Jasno je da HDZ i ovim putem igra na emocije i na priču o hrvatskim interesima kako bi omogućio finansiranje projekta u vlasništvu uske interesne skupine i njihovo bogaćenje. Međutim, Vlada FBiH ima ustavnu obavezu da spriječi ovakvu jasnu, javnu uzurpaciju javnih resursa za finansiranje parasistemskih aktivnosti”, navode iz SDP-a.

Također, pozvali su pravosuđe da reaguje brzo i energično kako bi se spriječilo rušenje pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

“Ovaj čin koji po svim svojim elementima ima odlike propalog projekta uspostave samouprave, čiji su akteri osuđeni na zatvorske kazne, također mora dobiti svoj sudski epilog. Pravosuđe mora reagovati brzo i energično i spriječiti i sankcionisati novo rušenje pravnog poretka”, saopćeno je.

Osim toga, naglasili su kako ovakvi projekti predstavljaju rušenje ustavnog poretka FBiH.

“Činjenica da je ovaj neustavni dogovor najavljen putem nevladine udruge HNS koja se promiče u nositelja aktivnosti stavljanja javnog preduzeća u funkciju jedne političke i interesne grupacije nije ništa drugo osim rušenje ustavnog poretka Federacije BiH”, navodi se u saopćenju.

Na kraju, iz SDP-a su pozvali premijera FBiH Fadila Novalića da spriječi zloupotrebu javnih preduzeća.

“SDP BiH zato traži od SDA-ovog premijera Fadila Novalića da spriječi zloupotrebu preduzeća pod upravom Vlade FBiH, a od državnog tužilaštva tražimo da odmah pokrene aktivnosti na identificiranju i procesuiranju svih uključenih u pokušaj uzurpacije javnih preduzeća za finansiranje vaninstitucionalnog, neustavnog djelovanja”, stoji u zaključku saopćenja SDP-a Bosne i Hercegovine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti