01.03.2024.
HomeNovostiNikola Sandulović u pritvoru: U Srbiji tišina, na Kosovu komentari sa najvišeg...

Nikola Sandulović u pritvoru: U Srbiji tišina, na Kosovu komentari sa najvišeg nivoa

Nikola Sandulović, predsednik opozicione Republikanske partije, je u pritvoru, potvrđeno je iz Tužilaštva u Nišu na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Kako je navedno u odgovoru koji je potpisala glavna javna tužiteljka Borica Mitić, zadržavanje mu je određeno zbog “sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti”.

To je i prva zanična potvrda o merama koje su zvanični organi u Srbiji preduzeli, povodom spekaulacija koje su prvih dana 2024. pratile ime Sandulovića, čoveka kontroverzne biografije, koja uključuje i ranjavanje u eksploziji automobile pre 13 godina, te hapšenje zbog “širenja panike” 2020. u vreme pandemije.

Kako je slučaj dospeo u javnost?

U Srbiji su prethodno pljuštali negativni komentari po tabloidnim portalima, a povodom posta koji je Sandulović 2. januara postavio na društvenoj mreži X (ranije poznatoj kao Tviter).

Reč je o video snimaku na kome se vidi da je u poseti kompleksu “Adem Jašari”. Nije navedeno kada je snimak načinjen.

Na snimku Sandulović polaže venac na spomenik koji obeležava događaje od 5, 6. i 7. marta 1998. godine, kada su srpske snage ubile 50 članova porodice Adema Jašarija, jednog od osnivača nekadašnje Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK).

Dan nakon objavljivanja snimka na X mreži, na istom mestu oglasio se advokat Čedomir Stojković, koji je objavio da je Snadulović uhapšen 3. januara i da njegova porodica nema informacija o tome gde se on nalazi.

Stojković je nastavio sa objavama tog i narednog dana, pa je 3. januara uveče naveo da je izvršen pretres Sandulovićevog stana u beogradskoj opštini Savski venac.

Pri tome je podelio fotografiju naloga za izvršenje pretresa koje je izdao Viši javno sud u Beogradu.

RSE ne može da potvrdi autentičnost ovog dokumenta.

U jednom od poslednjih postava, objavljenih pred samo zaključivanje ovog teksta, Stojković objavljuje i dokument iz Uprave kriminalističke policije Srbije u kojem se navodi da je razlog za Sandulovićevo pritvaranje upravo objavljivanje tvita sa snimkom iz Prekaza.

RSE ne može potvrditi autentičnost ovog dokumenta.

Komentari koji su usledili

O dešavanjima vezanim za Sandulovića, pre nego što je iz srpskog tužilaštva potvrđeno pritvaranje, oglasila se britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns (Alicia Kearns).

Ona je na društvenoj mreži X napisala je da je “duboko zabrinuta za bezbednost i zdravlje Nikole Sandulovića nakon izveštaja da je brutalizovan od strane srpske obaveštajne službe”.

Dan kasnije oglasio se i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, koji je je na društvenoj mreži X, izrazio zabrinost za opozicionog političara iz Srbije.

“Ovo se dešava nakon njegovog izvinjenja za zločine koje je Srbija počinila tokom genocidne kampanje na Kosovu. Ova neopisiva brutalnost predstavlja danak koji srpska vlada nameće sopstvenim građanima zbog hrabrosti da priznaju istinu i teže pomirenju. Takođe predstavlja ozbiljno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i Putinovski napad na one koji odbijaju učestvovati u negiranju genocida.”

Takođe 5. januara, kosovska ministarka pravde Aljbulena Hadžiju (Albulena Haxhiu) je na svom X nalogu, podelila fotografije Nikole Sandulovića iz sanitetnog vozila na kojima se vidi posekotina kod levog oka. Uz to Hadžiju poziva međunarodnu zajednicu da osudi “čin pokušaja eliminacije ovog opozicionara”.

RSE ne može da potvrdi autentičnost, vreme ili mesto nastanka snimka iz ovog tvita.

Na upite RSE o Sanduloviću nisu odgovorili iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, ni Bezbednosno informativne agencije (BIA). Odgovori nisu dobijeni na pitanje o razlozima pritvaranja, kao i o navodnoj torturi kojoj je od strane policije Sandulović bio izložen.

Ko je Nikola Sandulović?

Nikola Sandulović je predsednik Republikanske stranke, partije koja od osnivanja 2015. nije prešla izborni cenzus i ušla u Parlament.

U svojim javnim nastupima upućivao je kritike vlasti u Srbiji, dok je, između ostalog, govorio o simpatijama prema bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump) uključujući i podršku napadu njegovih pristalica na Kapitol Hil januara 2021. godine.

Veterani bataljona Azov i aktivisti i pristalice civilnog korpusa Azov marširaju na ukrajinski Dan nezavisnosti u Kijevu 24. avgusta 2020. Vođa je nemire u Americi dočekao otvoreno rasistički.

Sa margine političkog života Srbije Sandulović se dovodio u vezu sa kontroverzama većinom po pitanju navoda o širenju problematičnih vesti, što je kulminiralo u vreme pandemije. Marta 2020. je priveden zbog, kako je saopšteno, širenja lažnih vesti.

No, najteži incident koji se vezuje za njegovo ime je iz januara 2010. kada je ranjen u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog automobila u Beogradu. Slučaj je do danas nerasvetljen.

Radio Slobodna Evropa

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti