24.02.2024.
HomeNovostiNiko neće imat' mira dokle Denis kadrovira: Turska neće Kadriju, i to...

Niko neće imat’ mira dokle Denis kadrovira: Turska neće Kadriju, i to je poručila ranije, ali inat SDP-ovski…

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je na konferenciji za medije potvrdio pisanje portala Klix.ba o prijedlogu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da Kadriju Hodžića predloži za ambasadora BiH u Turskoj što je moglo ugroziti odnose Ankare i Sarajeva.

“To je još jedan zaplet. Predsjedništvo BiH je provelo proceduru i predložilo Kadriju Hodžića za ambasadora BiH u Turskoj i proslijedilo taj akt Ministarstvu vanjskih poslova. Taj akt greškom našeg sektora nije otišao u brzom roku i zato smo proveli interni postupak”, naveo je Konaković.

Zatim je otkrio kako mu je, prilikom posjete Turskoj, od visokih zvaničnika dobio sugestije u kojima se državni vrh Turske buni i protivi prijedlogu Denisa Bećirovića.

“Naveli su svoje razloge, sve ono što je pisao Klix. I sve je tačno, a u pitanju su određene pisma za koja smatraju da su neprimjerena i koja je potpisivao. I rekli su da neće dati agreman za Kadriju Hodžića. To sam prenio Bećiroviću”, dodao je Konaković.

Na kraju, prijedlog je povučen i član Predsjedništva BiH će na kraju morati predložiti novo ime.

“Prošle sedmice smo dobili poziv iz Ambasade Turske sa zamolbom da ne šaljemo to ime jer neće dobiti saglasnost. Ovo je i odgovor Željki Cvijanović. Ne šaljemo akte za koje mi nismo saglasni.”

Na kraju je rekao da će pri novom prijedlogu Denisa Bećirovića “osluhnuti i tursku stranu.”

Podsjetimo, iz Bećirovićevog kabineta ni ove, a ni prošle sedmice, nisu željeli zvanično odgovoriti na pitanja koja smo postavili na ovu temu. Kadrija Hodžić također nije odgovorio na nekoliko poziva i poruka.

Interesantno, jutro nakon što smo otkrili ovu priču, Denis Bećirović je održao svoj Savjet za vanjsku politiku. U zvaničnom saopćenju nakon sastanka, ovo pitanje kao ni Turska nije ni spomenuto, iako se radi o jednom od najvažnijih saveznika BiH.

Kao što je Klix.ba pisao, po samoj objavi imena kandidata krajem prošle godine, Bećiroviću je sa više strana signalizirano da Kadrija Hodžić nije poželjna osoba u ulozi ambasadora u Turskoj i da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo najbolje da predloži novo ime jer Hodžić neće dobiti agreman ukoliko takav zahtjev i zvanično ode već će samo napraviti velike probleme.

Ipak, uprkos ovim nedvosmislenim porukama koje su različitim putevima došli do Bećirovićevog kabineta, tek kada je Klix.ba objavio priču, Bećirović će predložiti novo ime. Odugovlačenjem i ne povlačenjem imena Kadrije Hodžića kao prijedloga za ambasadora, dovedeni su u pitanje kvalitetni bilateralni odnosi Ankare i Sarajeva.

Razlog turskog “odbijanja” Kadrije Hodžića su pisma čiji je potpisnik bio i on 2016. i 2019. godine, a u kojima se žestoko kritikovala turska vlast na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. U jednom od pisama, onom iz 2016. godine, Hodžić je stao iz riječi da se “BiH pretvara u Erdoganov pašaluk”.

Bio je potpisnik i drugog pisma, skupa sa grupom intelektualaca iz BiH, nakon najave da će Turska od Bosne i Hercegovine tražiti izručenje njenih građana koji se dovode u vezu sa organizacijom FETO, koju turska vlast sumnjiči za organizaciju terorističkog napada u julu 2016. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti