Nijemci znaju ko pravi nered u svijetu: ‘Amerika, Kina i Rusija podrivaju globalni poredak i povjerenje’

0

Njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier optužio je u petak Washington, Peking i Moskvu za ugrožavanje međunarodnog poretka poticanjem globalnog nepovjerenja i nesigurnosti kroz “takmičenje velikih sila”.

“Svaka zemlja trebala bi odrediti svoju poziciju sama za sebe i staviti svoje interese iznad svih ostalih”, rekao je Steinmeier u uvodnom izlaganju na minhenskoj konferenciji o sigurnosti, odbacujući pristup triju sila globalnoj diplomatiji.

“A naš najbliži saveznik, Sjedinjene Države, pod sadašnjom administracijom odbacuju ideju međunarodne zajednice”, istakao je Steinmeier.

“Rezultat je više nepovjerenja, više naoružanja, manje sigurnosti … sve do nove trke u nuklearnom naoružanju”, rekao je Steinmeier, bivši ministar vanjskih poslova iz reda socijaldemokrata.

U petak je ponovio da je takozvani “Minhenski konsenzus” iz 2014, kada su njemački čelnici rekli da je Berlin spreman da preuzme veću odgovornost u globalnim odnosima, opet potreban u njemačkoj politici.

“Evropa je naš najjači nacionalni interes. Evropa ostaje jedini uspješan odgovor na našu historiju”, kazao je Steinmeier.

Obraćajući se Moskvi, Steinmeier je optužio Rusiju za anektiranje Krima “bez uvažavanja međunarodnog prava”.

“Rusija (…) je vojno nasilje i nasilnu promjenu granica ponovo učinila političkim alatom na evropskom kontinentu”, naglasio je Steinmeier, dodavši da su jedini rezultati koje je to proizvelo bili “neizvjesnost i nepredvidivost”.

Također je pozvao na zajedničku liniju evropske politike prema Moskvi, “koja nije ograničena samo na osude izjava i sankcije”.

“U međuvremenu, moć Kine je povećana i ona je postala važan igrač u međunarodnim institucijama”, rekao je njemački predsjednik.

“Istovremeno, oni međunarodno pravo prihvaćaju samo selektivno, kada nije u suprotnosti sa njihovim interesima”, rekao je Steinmeier, osuđujući akcije Pekinga u Južnom kineskom moru kao uznemiravanje susjeda regije.

Evropa, dodao je, “mora pronaći vlastitu ravnotežu u odnosima s Kinom između intenziviranja konkurencije između sistema i potrebe za saradnjom”.

Njemački predsjednik također se osvrnuo na Kinu zbog ograničavanja manjina.

“Postupci Kine protiv manjina u toj zemlji su uznemiravajući za sve nas”, rekao je, pozivajući se na izvještaje o masovnom pritvaranju muslimanske manjinske grupe Ujgura, prenosi Euractiv.